VPS panostaa pelaajapolkuun - seura aloittaa yhteistyön VAMK:n kanssa

20200801-VPS---KPV-1410 Kuva: Samppa Toivonen

Vaasan Palloseuran strategiana on muun muassa vahvistaa pelaajapolkua ja kehittää organisaatiota pitkäjänteisesti. Näitä asioita ei ole jätetty vain sanahelinäksi paperille, vaan konkreettisia esimerkkejä kehityksestä on jo nähtävissä.  

Tuoreeltaan julkistettiin (linkki VAMK:n tiedotteeseen), että VPS aloittaa yhteistyön Vaasan ammattikorkeakoulun kanssa. Yhteistyö mahdollistaa pelaajille oman urheilijapolun avoimen AMK:n kautta korkeakouluun asti. Urheilijapolun kautta pelaaja voi edetä suoraan ammattikorkeakouluopintoihin suoritettuaan ensin avoimen amk:n puolella liiketalouden opintoja. Opintojen laajuus on 30 opintopistettä, ja ensimmäinen mahdollisuus niiden suorittamiseen on tammikuussa 2021.

VPS Oy:n operatiivinen johtaja Satu Nieminen uskoo, että yhteistyö VAMK:n kanssa on VPS:lle tärkeä askel. Mutkaton mahdollisuus liittää opinnot jalkapalloammattilaisuuteen tekee Vepsusta nuorille pelaajille varmasti houkuttelevamman paikan pelata. Urheilu-ura voi olla lyhyt, ja moni nuori futislupaus tekee myös varasuunnitelmia jalkapallon oheen.

- On liian monta tarinaa, joissa urheilija jää tyhjän päälle esimerkiksi loukkaantumisen takia, Nieminen muistuttaa.

Joskus urheilun yhdistäminen työhön tai opintoihin voi olla vaikeaa, vaikka halua siihen olisikin. VAMK:n urheilijapolussa tämä on tietysti otettu huomioon, sillä opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti monimuotoryhmässä, jossa itsenäistä opiskelua on paljon. Opiskelumuoto sopii ammattijalkapalloilijoille hyvin, sillä harjoitusten takia päivisin ei opinnoille ole välttämättä aikaa.

- Koulutus on jäätävän tärkeää kaikille pelaajille, olivat he sitten ammattilaisia tai lajin harrastajia, Nieminen painottaa.


19-vuotias Tuomas Pöyhönen jatkaa Vepsussa myös ensi vuonna. Kuva: Samppa Toivonen

 Toinen konkreettinen esimerkki VPS:n pelaajapolun kehityksestä on seuran nousu Palloliiton laatujärjestelmässä. Tasolla on vain kuusi suomalaista jalkapalloseuraa. Laatujärjestelmän tavoitteena on kannustaa seuroja systemaattiseen ja pitkäjänteiseen toimintaan. Järjestelmässä on viisi tasoa ja kolme arviointialuetta: urheilutoiminta, johtaminen ja viestintä, sekä markkinointi.

VPS Junioreiden toiminnanjohtaja Joni Keturi kertoo seuran olleen mukana järjestelmässä jo pitkään (linkki haastatteluun Youtubessa). Palkinto pitkäjänteisestä työstä on otettu ilolla vastaan.

- VPS on ollut laatujärjestelmässä ihan laatujärjestelmän "pilotti"-ajasta, eli vuodesta 2013 lähtien. Siinä ollaan viime aikoina edetty ihan rivakastikin. Pari vuotta sitten Palloliiton pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihinen soitti ja kysyi, että onko VPS:llä halua lähteä tason 5 kehitysprosessiin mukaan. Hän oli kuullut paljon hyviä asioita tapahtuvan täällä Vaasassa, ja tämä oli sitten kuin palkinto niistä hyvistä asioista. Kyllä kun katsoo näitä mennyttä seitsemää vuotta, ja erityisesti viimeistä kahta vuotta, niin on siinä järjetön määrä duunia tehty tämän eteen, Keturi iloitsee.

Seuran tärkein motiivi laatujärjestelmässä nousemiseen oli pelaajakehitykseen panostaminen, mutta laatujärjestelmän kriteeristöön panostamalla on vahvistunut oikeastaan koko VPS-organisaation toimintakulttuuri. Konkreettisena esimerkkinä Keturi mainitsee VPS Junioreiden lähentymisen edustusjoukkuetta pyörittävän VPS Oy:n kanssa myös käytännössä.

- Olemme tehneet yhteistä strategiaa, ja sen pohjalta kehitetty meidän pelaajakehitysjärjestelmää tukitoimintoineen. Fysiikkavalmennukseen on panostettu, henkiseen valmennukseen, videoanalyytikkoon ja niin edelleen. Nyt kun on luotu valmis strategia ja pelaajapolku, niin me voidaan kehittää meidän pelaajia entistä paremmin.

Täytyy kuitenkin muistaa, etteivät vahvistetun pelaajapolun hedelmät näy edustusjoukkueen tasolla ihan heti, vaan sekin ottaa oman aikansa.

- Sitten mitataan, mitä tällä strategialla saadaan aikaan, Keturi päättää. 

VPS sopimukseen gambialaistopparin kanssa
Giuseppe Lo Giudice jatkaa myös Vepsussa

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2022 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio