”Menemme pelaajakehitys edellä” – Akatemian kausi alkaa sunnuntaina

Akatemia

VPS J Akatemian kausi alkaa sunnuntaina vierasottelulla Kajaanin Hakaa vastaan. Joukkue voitti viime kaudella Vaasan piirin Kolmosen ja pelaa tällä kaudella Kakkosessa. Akatemian joukkue on tällä kaudella erittäin nuori ja se koostuu hyvin pitkälti seuran omista kasvateista. VPS Junioreiden urheilujohtaja Janne Lindberg odottaa kauden alkua innolla.

- Nyt on odottavainen fiilis. Se on erittäin hieno asia seuralle ja pelaajille, että olemme päässeet tällaiseen tilanteeseen urheilullisesti. Mielenkiinnolla katsotaan, että kuinka meidän nuoremme pystyvät haastamaan eri sarjatason joukkueita. Kakkonen on kuitenkin erittäin vaativa sarja. Kolmosen ja Kakkosen välinen tasoero on ehkä suurin kaikkien sarjatasojen välillä, Lindberg pohtii.

Akatemian nousu kovatasoiseen Kakkoseen antaa myös kaikille edustusjoukkueen pelaajille mahdollisuuden saada paljon peliaikaa. Pelaajien, jotka jäävät vähälle peliajalle edustuksen otteluissa, on tarkoitus pelata Akatemian otteluissa mahdollisuuksien mukaan. Monet viime kauden nousun takuumiehistä, kuten Momodou Sarr ja Fabrice Gatambiye, pelaavat nykyään isoja minuutteja edustusjoukkueessa.

- Yhteistyön edustuksen kanssa pitää toimia. Se varmasti toimii, jos pelaajat pysyvät terveinä, koska kaikki tarvitsevat peliaikaa. Peliaika on yksi tärkeimmistä osa-alueista nuoren pelaajan kehityksessä ja säännöllinen peliaika kehittää pelaajia. Ikävuodet 17-21 ovat erittäin tärkeitä pelaajan kehityksen kannalta. Kokonaisuuden kannalta on hyvä, että edustuksen pelaajia tulee Akatemian peleihin. Heille pystytään antamaan peliaikaa, mutta se ei kuitenkaan ole itsetarkoitus. Heidän pitää tulla edustuksesta oikealla asenteella ja näyttää, että he ovat edustusjoukkueen pelaajia, Lindberg kertoo.

Momodou Sarr teki viime kaudella Kolmosessa 19 maalia ja on ollut avauskokoonpanossa jokaisessa VPS:n Veikkausliigaottelussa tällä kaudella.

Joukkueen pre-season sujui tuloksellisesti haastavasti. Useat loukkaantumiset haittasivat kauteen valmistautumista ja nuori joukkue ei päässyt vielä parhaalle tasolleen. Andre Lourencon ja Jan Bergin johtama valmennustiimi on tuonut Akatemian toimintaan paljon uusia ajatuksia.

- Kausi tulee varmasti olemaan todella haastava pelillisesti. Harjoituskausi meni enemmän tai vähemmän mollivoittoisesti, jos katsotaan pelkkiä tuloksia. Pelaajat ovat kuitenkin kehittyneet ja uusia ajatuksia on ajettu joukkueeseen sisään. Meillä on ollut paljon epäonnea loukkaantumisten kanssa, mutta toivomme, että ne ongelmat ovat takanapäin ja pelaajat pysyisivät terveinä. Myös ympäri Suomen matkustaminen tuo lisähaasteita joukkueelle. Pitää muistaa, että meidän pitää päästä myös harjoittelemaan, koska se on iso osa kehittymistämme. Tämä on kuitenkin hieno mahdollisuus kaikille pelaajille, sanoo Lindberg.

Seura ei ole asettanut joukkueelle mitään tiettyä tulostavoitetta tulevalla kaudella. Urheilujohtajan mukaan tärkeintä on pelaajakehitys ja uusien edustusjoukkuepelaajien tuottaminen.

- Joukkueella ei ole tuloksellisia tavoitteita, mutta totta kai haluamme pärjätä urheilullisesti ja säilyä sarjassa. Pelaajakehitys on tärkein tavoite. Haluamme tuottaa omia pelaajia edustusjoukkueeseen. Se on iso kokonaisuus ja se vaati, että yhteistyömme on vielä entistä parempaa. Se on varmasti meillä kaikilla mielessä, että haluamme nähdä vaasalaisia pelaajia edustusjoukkueessa. Pelaajien pitää itse myös ymmärtää se asia.

Akatemia ei ota paineita sarjapaikan säilyttämisestä, vaan keskittyy päivittäiseen työntekoon ja pelaajakehitykseen.

- Toimintamme jatkuu tuloksista riippumatta ja katsomme kauden jälkeen, miten pelaajat ovat kehittyneet. Menemme pelaajakehitys edellä. Urheiluun kuuluvat putoamiset ja nousemiset. Se on osa tätä lajia. Pitää muistaa, että operoimme todella nuorten pelaajien kanssa. Olemme valinneet tämän tien ja se toivottavasti tuottaa hedelmää tulevaisuudessa, Lindberg sanoo.

Akatemia pelaa kotipelinsä Elisa Stadionilla ja otteluihin on toukokuussa vapaa sisäänpääsy. Vaasalaisille jalkapalloihmisille on siis tarjolla huippujalkapalloa Veikkausliigankin lisäksi. Akatemian ensimmäinen kotipeli on vuorossa sunnuntaina 12.5., kun Hercules saapuu Vaasaan.

- Akatemian pelejä kannattaa tulla katsomaan, koska siellä on omia paikallisia nuoria pelaajia kentällä. Ihmisten tulisi nähdä myös muutakin kuin pelkkä tulos, koska se ei ole ainoa asia, joka merkitsee. Pojat yrittävät pelata rohkeasti ja näyttää katsojille omat kykynsä. Kaikki pojat, jotka ovat joukkueessa tällä hetkellä, ovat uhranneet nuoresta iästään huolimatta suurimman osan ajastaan jalkapallolle. Kyllä sieltä löytyy taitoa, fysiikkaa ja intohimoa. Myös muissa joukkueissa on hyviä ja mielenkiintoisia pelaajia. Akatemian pelejä kannattaa siis ehdottomasti tulla katsomaan, Lindberg päättää. 

Raportti: ”Pojat näyttivät miehiltä” – Akatemia vo...
Raportti: VPS ja FC Lahti tasasivat pisteet vappua...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.vepsu.fi/

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2020 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio