Raportti: RoPS vei voiton tärkeässä kamppailussa

RoPS – VPS 2-1 (1-1)

5' Rahimi 1-0

17' Lahti 1-1

59' Tamminen 2-1

VPS ja RoPS kohtasivat sunnuntaina Rovaniemen keskuskentällä. Ottelua oli kuvailtu jopa "yhdeksän pisteen peliksi", koska Vepsulla oli mahdollisuus kiriä rovaniemeläisiä putoamistaistossa. VPS loi viihdyttävässä ottelussa paljon maalipaikkoja, mutta lopputulos oli katkera pettymys.

Vauhdikas ottelu

Ottelu alkoi VPS:n hallinnalla. Vierasjoukkue prässäsi korkealta ja onnistui riistämään pallot nopeasti itselleen. RoPS-puolustus joutui blokkaamaan Steven Morrisseyn laukauksen jo ensimmäisellä minuutilla. VPS piti palloa, mutta RoPS rankaisi ensimmäisestä hyökkäyksestään. Peliä oli pelattu vasta neljä minuuttia, kun Lucas Lingman sai pallon keskialueella ja pelasi hienosti yhteen Youness Rahimin kanssa. Rahimi pääsi nokikkain Martin Kompallan kanssa näyttävän ja nopean kuvion päätteeksi. RoPS-hyökkääjä ei erehtynyt ja kotijoukkue siirtyi johtoon.

VPS jatkoi hyviä otteitaan RoPS:n maalista huolimatta. Raita loi vaarallisia hyökkäyksiä, ja Juho Lähde oli päästä tekopaikkaan kymmenen minuutin pelin jälkeen, mutta keskikenttäpelaaja ajautui liian pieneen kulmaan. Pian tämän jälkeen Alain Ebwellen laukaus rangaistusalueen rajalta epäonnistui. Paine tuotti tulosta, kun kellossa oli 17 minuuttia. Momodou Sarria rikottiin ja Sebastian Strandvall lähetti seuranneesta vapaapotkusta vaarallisen keskityksen RoPS-maalille. Pallo tippui Morrisseyn kautta Timi Lahdelle, joka latasi pallon varmasti maaliin.

Vepsun hyökkäyspeli oli laadukasta ja tasoitus oli ansaittu, mutta myös kotijoukkue hyökkäsi vaarallisesti. RoPS lähti nopeasti vastahyökkäyksiin pallon saadessaan, ja varsinkin Lingman aiheutti ongelmia VPS-puolustukselle. Peli oli äärimmäisen viihdyttävää ja vauhdikasta isoista panoksista huolimatta. Vepsu loi paljon puolittaisia paikkoja. Muun muassa Strandvall ja Jesper Engström pääsivät vetopaikkoihin, mutta kovat laukaukset eivät olleet riittävän tarkkoja.

Tempo pysyi korkealla puoliaikaan saakka, ja Morrissey pääsi huippupaikkaan vielä aivan jakson viimeisillä sekunneilla. Jamaikalaisen laukaus painui Vepsun epäonneksi yli RoPS-maalin takayläkulman, ja puoliajalle lähdettiin 1-1 -tasatilanteessa.

Kotijoukkue aloitti toisen jakson vahvasti. RoPS sai useita kulmapotkuja, ja Lingman pääsi laukomaan pienestä kulmasta. VPS kuitenkin kesti rovaniemeläisten yritykset Lahden johdolla. Vepsun ensimmäinen mahdollisuus toisella jaksolla tuli, kun Strandvallia rikottiin noin 25 metrissä. Kapteeni asettui itse pallon taakse ja laukoi todella tulisen laukauksen, joka näytti painuvan vastustamattomasti maaliin. RoPS:n maalivahti Antonio Reguero kuitenkin esitti huikean torjunnan ja esti vierasjoukkuetta siirtymästä johtoon.

VPS ei onnistunut käyttämään mahdollisuuksiaan hyväksi, ja kotijoukkue iski toistamiseen noin tunnin kohdalla. Lingmanin antama kulmapotku tippui lopulta VPS-maalin takatolpalle, jossa Matias Tamminen odotteli. Nuori hyökkääjä laukoi pallon voimalla Kompallan taakse ja siirsi kotijoukkueen jälleen johtoon. VPS meinasi kuitata maalin lähes heti. Morrissey pelasi Ebwellen avopaikkaan, mutta Regueron jalkatorjunta pelasti kotijoukkueen.

Aktiivinen prässipeli alkoi näkyä VPS-pelaajien liikkeessä tunnin pelin jälkeen. RoPS tyytyi silti laskemaan pelin tempoa ja puolustamaan matalammalta, joten VPS sai rakentaa hyökkäyksiään rauhassa. Samba Sillah pääsi laukomaan hyvästä paikasta noin vartti ennen täyttä aikaa. Nuorukaisen laukaus ei kuitenkaan valitettavasti osunut maalipuiden sisään. Pian tämän jälkeen Lahden pusku painui yli maalin.

VPS otti yhä enemmän riskejä ottelun lopun lähestyessä. Tämä avasi tilaa RoPS:n vastahyökkäyksille, ja Lingman pääsikin tekopaikkaan 85. minuutin kohdalla. Kompalla torjui kotijoukkueen tähtipelaajan laukauksen ja piti Vepsun toiveet vielä elossa. Ottelun lopussa VPS lähetti pitkiä palloja kohti RoPS:n rangaistusaluetta, mutta pallo ei pomppinut Raidalle. Väsyneeltä joukkueelta ei enää löytynyt varsinaista kirivaihdetta, ja ottelu päättyi rovaniemeläisten 2-1 -voittoon.

" Mietimme nyt vain ensimmäistä voittoa"

Lopputulos oli päävalmentaja Christian Sundille iso pettymys. VPS aloitti ottelun hyvin, mutta RoPS:n avausmaaliin johtaneen hyökkäyksen käynnisti tilanne, joihin joukkue oli keskittynyt tällä viikolla.

- Aloitimme tosi hyvin. Sitten hävitään kakkospallo ja RoPS tekee maalin. Olemme puhuneet koko viikon siitä, että kakkospallot pitää voittaa. Sen jälkeen RoPS:lla ei ollut paikkoja ensimmäisellä jaksolla, ja me loimme tilanteita heidän boksissaan. Saimme palkinnon erikoistilanteesta. Olimme ihan tyytyväisiä ensimmäiseen puoliaikaan, Sund kommentoi.

VPS ei onnistunut luomaan enää yhtä paljon tilanteita toisella jaksolla. Sundin mukaan VPS:n puolustuslinjan tippuminen antoi kotijoukkueelle mahdollisuuksia hyökkäyksiin. Sund kehui myös RoPS-maalivahti Antonio Regueron otteita. Reguero otti kaksi huikeaa torjuntaa toisella jaksolla.

- Toinen jakso oli huonompi, vaikka aloitimme senkin ihan ok. Ongelma oli ehkä siinä, että linjamme alkoi tippumaan. Sitten RoPS sai palloja sinne. Niistä tuli erikoistilanteita ja maali. Olisi pitänyt vain uskaltaa pitää linja ylhäällä. Totta kai aina jalat alkavat painamaan, mutta silti pitää vaan pystyä pelaamaan. Saimme toisella jaksolla kaksi huippupaikkaa, ja sitten RoPS:n maalivahti torjuu nekin. Molemmat olivat ihan huipputorjuntoja, Sund totesi.

Tappio vaikeutti VPS:n asemaa putoamistaistossa. RoPS on nyt kymmenen pistettä Vepsun edellä, ja karsijan paikalla olevalla KPV:lla on neljä pistettä enemmän kuin vaasalaisilla. Sundin mukaan sarjatilanteella ei ole väliä, jos VPS ei voita.

- Mietimme nyt vain ensimmäistä voittoa. Jos emme voita, se on ihan sama, kuinka moneen pisteen päässä muut ovat. Se tuntuu olevan todella vaikeaa. Pidämme nyt pari päivää vapaata. Hyvä juttu on nyt se, että meillä ei vissiin ole enää pelikieltoja. Viikon päästä maanantaina jatkamme taas, VPS-luotsi päättää.

Vepsun pelit jatkuvat maanantaina 19.8., kun IFK Mariehamn saapuu Vaasaan. Liput otteluun ovat myynnissä Vepsun verkkokaupassa.

VPS: Kompalla – Holmgren, Lahti, Engström, Ojamaa – Ebwelle, Strandvall, Lähde, Sillah (80' Gatambiye) – Sarr, Morrissey (82' Laatikainen)

Artikkelikuva: Juha Tamminen