Raportti: VPS haki arvokkaan pisteen Interiltä

Raportti

FC Inter – VPS 1-1 (1-0)

25' Furuholm 1-0

51' Alanko 1-1

VPS kohtasi ennen ottelua Veikkausliigaa johtaneen FC Interin Turussa Veritas Stadionilla tiistai-iltana. Jännittävä ottelu oli täynnä tapahtumia ja VPS esitti vahvoja otteita varsinkin ottelun toisella puoliajalla.

Tasonnosto toisella jaksolla

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä ja VPS pääsi heti melko hyvin pelin sisään. Interin vaarallinen Timo Furuholmin, Mika Ojalan ja Filip Valencicin muodostama hyökkäyskolmikko ei päässyt alussa palloon ja turkulaisten hyökkäyspeli painottui laidoille. VPS-puolustus hoiti Interin laitapelaajien keskitykset hyvin.

Inter sai hiljalleen peliä hallintaansa, mutta VPS pääsi väläyttämään nopeita hyökkäyksiään 20 minuutin kohdalla. Samu Alanko rynni komeasti boksiin ja pyrki syöttämään Juho Lähteen tekopaikkaan. Inter-puolustaja onnistui kuitenkin katkaisemaan syötön liu'ullaan. Pian tämän jälkeen Inter käynnisti pitkän hyökkäyksen, joka sahasi VPS-puolustuksen läpi. Valencic löysi syötöllään Luciano Balbin, jonka syöttö maalille tippui lopulta suoraan Furuholmille, joka viimeisteli varmasti ja vei kotijoukkueen johtoon.

Alanko näytti taas nopeuttaan pian ottelun avausmaalin jälkeen. Laituri karkasi puolustajiltaan, mutta Inter-puolustus onnistui jälleen katkaisemaan Alangon viimeisen syötön. VPS alkoi hiljalleen saada peliä enemmän hallintaansa ja Steven Morrissey oli lähellä maalintekoa, kun pelikellossa oli noin 30 minuuttia. Interin maalia vartioinut Henrik Moisander onnistui kuitenkin torjumaan jamaikalaisen vaarallisen puskun.

Inter sai vapaapotkun noin kahdestakymmenestä metristä, kun pelikellossa oli 35 minuuttia. Ojalan laukaus kilahti Vepsun onneksi kuitenkin Martin Kompallan maalin ristikkoon ja vaasalaiset säästyivät toiselta takaiskulta. VPS onnistui vielä luomaan painetta ensimmäisen puoliajan lopussa, mutta puoliajalle lähdettiin Interin 1-0 -johdossa.

Heti toisen jakson ensiminuuteista alkaen oli selvää, että kopista oli tullut kentälle nälkäinen vaasalaisjoukkue. VPS:n pelaamisessa oli tapahtunut selvä tasonnosto ja pelaaminen oli aktiivista sekä vauhdikasta. Vepsun ei tarvinnut odotella palkintoa parantuneesta peli-ilmeestä pitkään, sillä hienon pelin pelannut Alanko tasoitti ottelun 51. peliminuutilla Alain Ebwellen keskityksestä. Tilanne alkoi Martti Haukiojan pitkästä sivurajaheitosta. Alanko irtosi Interin puolustuslinjasta terävällä liikkeellä ja onnistui pistämään pallon Moisanderin taakse.

Peli jatkui vauhdikkaana VPS:n tasoitusmaalin jälkeen. Molemmilla joukkueilla oli puolittaisia paikkoja, joista ehkä paras siunaantui Balbille, jonka laukaus hyvästä paikasta suuntautui kuitenkin Vepsun onneksi maalin sivuverkkoon. Myös Valencic pääsi laukomaan, mutta Kompalla hoiti tilanteen näyttävällä jalkatorjunnalla. Ottelun edetessä VPS:n nopeat laitapelaajat saivat yhä enemmän tilaa ja turkulaispuolustus oli vaikeuksissa vierasjoukkueen vauhdikkaiden vastahyökkäysten kanssa. Myös VPS:n erikoistilanteet, varsinkin Haukiojan kulmapotkut ja rajaheitot, aiheuttivat harmaita hiuksia kotijoukkueelle.

VPS:n peli vaikutti paranevan mitä pidemmälle peli eteni. Jerry Voutilainen pelasi itselleen tilaa hienosti 85. minuutin kohdalla ja lähetti tarkan keskityksen Ebwellelle, joka pääsi laukomaan maalin takakulmalta. Kamerunilaisen laukaus painui kuitenkin valitettavasti ohi. Pian tämän jälkeen Voutilainen katkaisi Interin vaarallisen vastahyökkäyksen kaatamalla Valencicin keskialueella. Voutilainen oli saanut jo aiemmin keltaisen kortin samankaltaisesta rikkeestä. Erotuomari Ville Nevalainen näytti Voutilaiselle keltaista toistamiseen ja keskikenttämies ajettiin kentältä.

VPS jatkoi vahvaa peliään myös Voutilaisen ulosajon jälkeen. Ottelun viimeiset minuutit kuluivat pitkälti Interin kenttäpuoliskolla, kun vaasalaiset jahtasivat johtomaalia ja saivat useita erikoistilanteita. VPS:n hyvästä paineesta huolimatta Inter onnistui suojelemaan maaliaan ja ottelu päättyi lopulta pistejakoon.

"VPS on aika kova vastus kaikille tällä hetkellä"

Päävalmentaja Petri Vuorinen oli pettynyt tasapeliin hyvästä peli-ilmeestä huolimatta. Vuorisen mukaan Inter hallitsi kenttätapahtumia ottelun alussa.

- Fiilis on tietysti pettynyt, kun emme saa sitä kolmea pistettä, mitä haemme kaikista peleistä. Meillä oli vaikea alku ja Inter sai pelin sen näköiseksi, kun he halusivat. He tulivat laitojen kautta ja tekivät ansaitusti maalinkin siinä. Yritimme ns. kuningassyöttöjä liian aikaisin. Kun saimme kolme syöttöä omille, jouduimme puolustamaan aika paljon. Sitten saimme mielestäni pelin paremmin haltuun ja pidempiä hyökkäyksiä, VPS-luotsi pohti ottelun jälkeen.

VPS-kasvatti Samu Alanko palasi avauskokoonpanoon aloitettuaan KuPS-ottelun vaihtopenkiltä. Alanko kiitti valmennusjohtoa luottamuksesta iskemällä tärkeän tasoitusmaalin ja esittämällä muutenkin teräviä otteita. Maali oli Alangon Veikkausliigauran ensimmäinen.

- Samu Alanko pääsi muutaman kerran laidan kautta läpi. Tosi hienoja liikkeitä, mitä pelaajat tekivät. Laukaus vaan jäi uupumaan niistä. Mielestäni painoimme hyvin koko ottelun läpi. Teimme maalin ja pääsimme takaisin otteluun. Jaksettiin oikeastaan painaa ihan loppuun saakka.Toki siinä avautui myös Interille muutama paikka, mutta ei mitään sellaista hallintaa, mitä heiltä on tottunut näkemään. Taistelimme kyllä hyvin, voitto jäi vai uupumaan, Vuorinen kertoi.

Vuorinen kehui joukkueensa peli-ilmettä ja asennetta. Vepsun pelit jatkuvat jo ensi lauantaina kotiottelulla Ilvestä vastaan. Sarjassa toisena oleva tamperelaisjoukkue tulee olemaan Vepsulle erilainen haaste.

- Tuo asenne mikä pelaajilla on niin näin sen pitää jatkua. Kyllä VPS on aika kova vastus kaikille tällä hetkellä. Myös fyysisesti, kun katsoo, miten ottelut päättyvät ja millä tempolla. Jatkamme tällä tavalla ihan kauden loppuun ja sitten nähdään missä tilanteessa olemme. Pelaajilla on hyvä tekeminen tällä hetkellä. Ilves-ottelu on taas uusi peli ja se on ihan erilainen joukkue. Asenteen pitää jatkua samanlaisena ja kentällä olevilla pitää olla sata lasissa alusta saakka.

Artikkelikuva: Juha Tamminen

VPS: Kompalla – Haukioja, Auvinen, Lahti, Ojamaa – Ebwelle, Voutilainen, Häkkinen (70' Laatikainen), Alanko (76' Kostas) – Lähde (82' Sarr), Morrissey