Raportti: VPS taipui SJK:lle viime hetkillä

Raportti

SJK – VPS 1-0 (0-0)

90+5' Oliinyk 1-0

VPS ja SJK kohtasivat lauantaina Seinäjoella ottelussa, jossa taisteltiin sarjapisteiden lisäksi Pohjanmaan herruudesta. Ottelu oli ensimmäinen, jossa Christian Sund toimi VPS:n päävalmentajana. Derbyä oli saapunut seuraamaan iso joukko VPS-faneja, jotka pääsivät seuraamaan todellista jännitysnäytelmää.

Viime hetken voittomaali

Ottelu alkoi kotijoukkueen hallinnalla. VPS yritti hetkittäin prässätä korkealta, mutta SJK onnistui pakottamaan Vepsun yhä syvemmälle omaan päähänsä. Martin Kompalla sai olla hereillä VPS:n maalilla heti ottelun ensi minuuteista alkaen. Kompalla venytti kätensä Mehmet Hetemaj'n tulisen laukauksen eteen kuuden minuutin kohdalla. Maximo Tolonen pääsi huippupaikkaan noin vartin pelin jälkeen, mutta Kompalla esitti jälleen näyttävän torjunnan ja piti VPS-maalin puhtaana.

Ottelun ensimmäiset 30 minuuttia mentiin SJK:n komennossa. Seinäjokelaisilla oli puolittaisia paikkoja ja useita erikoistilanteita, mutta VPS-puolustus kesti paineen. Varsinkin Jesper Engström, joka pelasi tänään keskuspuolustajana, esitti erinomaisia otteita. Hieman puolen tunnin jälkeen VPS sai vapaapotkun, jonka jälkitilanteessa Kostasta potkaistiin jalkaan rangaistusalueen sisällä. VPS-kannattajat vaativat rangaistuspotkua, mutta erotuomari Marko Grönholm ei viheltänyt pilliinsä.

VPS:n ensimmäinen todellinen maalipaikka tuli, kun kellossa oli 34 minuuttia. Jerry Voutilainen lähetti tarkan pystysyötön Steven Morrisseylle, joka pääsi haastamaan kahta SJK-puolustajaa. Jamaikalainen sai jalkansa vapaaksi ja ampui terävän vedon, jonka SJK-vahti Mihkel Aksalu onnistui vaivoin torjumaan. VPS otti pelin haltuunsa ensimmäisen jakson loppupuolella. Juho Lähde pääsi pistämään pallon maaliin vielä ennen puoliaikaa, mutta Alain Ebwellen keskitys oli käynyt kentän ulkopuolella. Puoliajalle lähdettiin 0-0 -tilanteessa, mutta Vepsun esitys oli ollut nousujohteinen.

SJK tuli toiselle puoliajalle vahvasti. Ensin Kompalla torjui Billy Ionsin laukauksen ja pian tämän jälkeen Tolonen pääsi jälleen tekopaikkaan. Upean ottelun pelannut Engström kuitenkin heittäytyi Tolosen vedon eteen urhoollisesti. Lähteellä oli seuraava mahdollisuus ottelun avausmaalin iskemiseen. Martti Haukioja nosti pallon linjan taakse, mutta Lähde ei aivan saanut pelivälinettä haltuunsa. Peli aaltoili toisella jaksolla päästä päähän ja molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa.

VPS loi tunnin paikkeilla hyvää painetta, kun Kostas pelasi Morrisseyn puolittaiseen läpiajoon. Aksalu torjui Morrisseyn laukauksen, mutta VPS sai tilanteesta vapaapotkun, koska Kostasta oli rikottu hänen syöttönsä jälkeen. Ebwelle pääsi laukomaan hyvästä paikasta vapapotkun jälkitilanteessa. SJK-puolustus onnistui kuitenkin blokkaamaan kamerunilaisen vedon. Pian tämän jälkeen SJK:n Denys Oliinyk pääsi laukomaan volleysta, mutta Kompalla oli jälleen pallon tiellä.

Ottelussa oli ollut kova tempo lähes ensimmäisestä minuutista alkaen, ja se alkoi näkymään pelin edetessä. Pelaajat olivat yhä väsyneempiä ja kentällä oli enemmän tilaa. SJK:n vaihtomies Dion Acoff väläytteli nopeuttaan ja pääsi hyvään paikkaan 75. minuutin kohdalla, mutta Engström hoiti tilanteen. VPS ei onnistunut luomaan ottelun loppupuolella enää todellisia tekopaikkoja ja vierasjoukkue pyrki puolustamaan tiiviisti viimeiseen vihellykseen saakka.

Peli näytti päättyvän maalittomaan tasapeliin, mutta VPS sai vielä kokea karun pettymyksen. Pelattiin jo lisäajan lisäaikaa, kun Oliinyk sai pallon vasemmalla laidalla. Ukrainalainen lähti haastamaan kahta VPS-pelaajaa ja pääsi laukomaan heidän välistään. Oliinykin oikean jalan laukaus painui maalin takakulmaan ja VPS-kannattajat hiljentyivät. VPS sai vielä viime sekunneilla mahdollisuuden pelin tasoittamiseen, mutta Aksalu torjui Lähteen hyvän laukauksen. Ottelua oli pelattu lähes 96 minuuttia, kun Grönholm vihelsi pilliinsä pelin päättymisen merkiksi. VPS ja sen kannattajat joutuivat lähtemään kotimatkalle katkera tappio niskassaan.

"Olemme vahvoja"

Ottelu oli Christian Sundin tulikaste päävalmentajana Veikkausliigassa. VPS-luotsi oli tyytyväinen joukkueensa työmäärään, mutta näki myös paljon kehitettävää.

- Työpanos, mitä pelaajat laittoivat kehiin tänään, otetaan mukaan seuraavaan peliin. Meillä on paljon parannettavaa, esimerkiksi oma pallollinen peli. Meidän pitää pystyä pelaamaan myös paineen alla. Emme muuten jaksa. Tämä oli raskas peli pelaajille.

-Tarkoituksena oli hyökätä nopeasti, kun saamme pallon. Saimme muutaman hyvän tilanteen sillä tavalla, mutta välillä pitäisi pystyä vaan pitämään palloa. Näistä peleistä pitäisi pystyä nauttimaan ja pelaajien pitäisi uskaltaa ottaa vastuuta, Sund kommentoi.

Sundin mukaan Vepsulla oli ongelmia prässipelinsä kanssa varsinkin ottelun ensimmäisellä jaksolla.

- Meidän prässimme ei toiminut mielestäni tänään ollenkaan. Etäisyydet olivat liian pitkiä. Jouduimme matalammalle kuin olisimme halunneet, mutta totta kai SJK pelasi hyvän pelin. Toisella jaksolla olimme enemmän kompakteja ja pystyimme pitämään keskustan tiiviinä, Sund kertoi.

Vepsun pelit jatkuvat lauantaina 20.7. kotiottelulla FC Lahtea vastaan. Tappio oli joukkueelle iso pettymys, mutta Sundin mukaan sitä ei saa murehtia liikaa.

- Meillä on taas viikko aikaa treenata. Nyt ei vaan pidä tiputtaa päätä alas. Tämä oli raskas tapa hävitä. On ollut vaikea kausi muutenkin ja sitten tulee tuollainen. Mutta me olemme vahvoja ja emme anna yhden pelin viedä työtämme pois. Nousemme vielä, tuore päävalmentaja sanoi.

Artikkelikuva: Juha Tamminen

VPS: Kompalla – Haukioja, Lahti (84' Häkkinen), Engström, Ojamaa – Laatikainen, Lähde, Voutilainen – Ebwelle (90+4' Sillah), Kostas (76' Sarr), Morrissey