VPS murskasi VIFK:n

20200609-VPS---VIFK-0760 Kuva: Samppa Toivonen

Hietalahden stadionilla oli jalkapallojuhlan tuntua, kun pitkällisen pelitauon jälkeen VPS:n ja VIFK:n välinen ottelu viimein käynnistyi. Stadionille oli saapunut katsojia koronarajoitusten takia asetettu maksimimäärä 400, eli portilta eivät olleet kaikki halukkaat päässeet edes sisään. Kesäkuinen ilta-aurinko tervehti katsomoon ehtineitä.

VPS otti pelin hallintaansa heti alusta alkaen ja liikutti palloa vauhdilla. Heti ensi minuuteilla VIFK-maalille syntyi Vepsun hyökkäyksen seurauksena melkoinen suma. Sen päätteeksi Samba Sillahin yritteliäs laukaus kimposi kulmapotkuksi. Viidennellä minuutilla VPS jatkoi VIFK:n ahdistelua Sebastian Strandvallin vapaapotkusta. "Seban" kierteinen laukaus suuntautui kuitenkin niukasti yli maalin.

Kahdeksannella minuutilla Vepsun painostus palkittiin ensimmäisen kerran. Miika Niemen kierteinen keskitys löysi luukulle, ja tilanteen päätteeksi toppari Giuseppe Lo Giudice oli haukkana paikalla ja laukoi pallon vastustamattomaksi takakulmaan tehden tilanteeksi 1-0. Välittömästi johtomaalin jälkeen Samba Sillah pääsi yrittämään vasemmasta etukulmasta laukausta kahdesti, mutta VIFK-pelaajat ehtivät eteen molemmilla kertaa.

Ottelun toinen maali syntyi minuutilla 17. "Peppe" Lo Giudicen avaus alakerrasta tavoitti vasemmalta Sillahin, joka otti pallon haltuun, läpäisi VIFK-puolustuksen kuin voiveitsi ja tykitti Vepsun johtoon lukemin 2-0. Pelin kuva näytti tässä vaiheessa jo siltä, että VPS purjehtii vastustamattomaan murskavoittoon, mutta kuin salaman iskusta sai VIFK kavennuksensa minuutilla 21. Sinipaitojen nopea hyökkäys yllätti VPS:n housut kintuissa, ja vieraat saivat silloin ensimmäisen maalinsa.

VPS ei tästä järkähtänyt, vaan jatkoi hyökkäysten vyöryttämistä. 31. minuutissa Sillahin komea läpisyöttö tavoitti Sarrin, joka kuitenkin joutui toteamaan vastaantulleen VIFK-maalivahdin paremmakseen. Sarrin viimeistely-yritys boksin ulkopuolelle syöksyneen maalivahdin jalkojen välistä epäonnistui. Seuranneesta vastahyökkäyksestä VPS-kassari Leislahti pääsi torjumaan ensi kertaa. Maalivahti liimasi 20 metristä tulleen laukauksen rutiinilla.

Vepsun kolmas maali syntyi hivenen yllättäen. Hyvin liikkunut Sarr pääsi peippailemaan pallon kanssa vastustajan boksiin ja näytti virittelevän laukaustaan, mutta lopulta se olikin taustalta boksiin juossut Arttu Nuutinen, joka nappasi pelivälineen ja ampui sen alakulmaan.

Minuutilla 41 ristipallo oikealta rikkoi VIFK-puolustuksen, ties monettako kertaa. Vasemmalta takatolpalta Sillah syötti Sarrille avopaikkaan, mutta tämän yritys lirui tuskastuttavasti hivenen ohi maalin. Toisella kertaa lähes samanlainen kuvio toimi. Oikea puolustaja Niemi heitti toisen ristipallon takatolpalle Sillahille, joka ei tällä kertaa erehtynyt syöttämään vaan viimeisteli päivän toisen maalinsa takatolpan kautta itse. Tauolla lukemat olivat täten 4-1.

Tauolla maalivahdin suunnitellun vaihtamisen lisäksi Strandvall vaihdettin Gatambiyeen ja Koskimaa Hiekkaseen, joten kapteeninnauha löysi tiensä joukkueen kolmannen kapteenin, eli Momodou Sarrin hauiksen ympärille. Puoliaika alkoi vaihtojen jälkeen tasaisemmissa merkeissä, eikä maalipaikoille enää päästy samaan tahtiin kuin ensimmäisellä puoliajalla.

VPS:n vaihdettua lisää pelaajia toisen jakson mittaan, pääsi VIFK hetkeksi niskan päälle. Kohta syntyi VPS:n omalle maalille tiukka tilanne topparin huolimattomasta pallonmenetyksestä, ja VIFK-hyökkääjät pääsivät yrittämään kahteen otteeseen. Vepsun uhrautuva puolustaminen pelasti molemmat laukaukset aivan maaliviivalta, eikä VIFK päässyt peliin mukaan siitä tilanteesta. Heti perään VIFK murtautui vasemmalta, mutta tämäkin laukaus kilpistyi tolppaan.

Peli rauhoittui ja lopulta kääntyi takaisin Raidan haltuun ottelun loppua kohti. VPS pääsi pitkästä aikaa maalipaikalle minuutilla 77, mutta laukojan volley meni yli maalin. Pitkällisen pallonhallintajakson jälkeen Vepsu pääsi vielä iskemään viidennen maalin ennen kuin peli päättyi. VIFK-maalivahti oli aivan voimaton, kun boksin ulkopuolelta lähti Akseli Lehtimäen komea oikean jalan laukaus, joka upposi vasempaan yläkulmaan ja sinetöi loppulukemiksi 5-1.

VPS:n päävalmentaja Christian Sund oli kokonaisuutena tyytyväinen otteluun.

- Pitkän tauon jälkeiseksi peliksi hyvä ensimmäinen ottelu. Pääosin toteutimme niitä asioita, joita harjoittelimmekin. Aina voi toki toivoa, että niitä olisi toteutettu vieläkin enemmän. Mutta kokonaisuus oli hyvä, loukkaantumisia ei tullut, joten olen tyytyväinen, Sund kuvaili.

- Meidän pitää vielä parantaa tilanteenvaihtoja, kuten tilanteessa, jossa IFK teki maalinsa. He rakensivat sen tilanteen kyllä hyvin, mutta meidän pitää parantaa vielä puolustuspelaamistamme sellaisissa tilanteissa. 2-0 -tilanteessa huomasimme olevamme parempia, mutta puolustusta ei saisi silloinkaan unohtaa, Sund painotti.

Vepsun harjoitusottelukausi jatkuu keskiviikkona 17.6. Kyseinen ottelu pelataan vieraissa, Seinäjoen OmaSP-areenalla SJK:ta vastaan.