Otteluraportti: KuPS – VPS | Veikkausliiga

o-WU32da

VPS jatkoi heinäkuuta voitokkaasti, kun Raita otti elintärkeät kolme pistettä vierasvoitossa KuPSia vastaan. Väre Areenalla nähtiin määrätietoinen VPS, joka onnistui nollaamaan kotijoukkueen lukemin 0–1.

Ottelu sai mitä dramaattisimman alun, kun KuPSin Ibrahim Cisse lensi suoralla punaisella kentältä ulos heti pelin ensimmäisellä minuutilla. Puolittaisessa läpiajossa ollut Vepsun Samu Alanko sai ikävästi Cissen taklauksesta jaloilleen, eikä oikeutetusta vihellyksestä ollut mitään epäselvyyttä.

Peli oli tilanteen jälkeen ymmärrettävästi Vepsun hallintaa KuPSin pelatessa vajaalla miehityksellä. Vaasalaiset saivat rakennettua upeita paikkoja ensimmäisellä puoliajalla, ja kotijoukkue koitti selviytyä Raidan painostuksesta parhaansa mukaan. Vepsu oli heti erittäin lähellä maalintekoa 12 minuutilla, kun Tyler Reidin oikealta laidalta lähettämä keskitys löysi boksissa Peter Michaelin, jonka pusku meni tolppaa hipoen ohi maalin.

VPS:lle päänvaivaa pitkin peliä aiheutti KuPSin Urho Nissilä, joka oli varsin vahva kaksinkamppailuissa ja kotijoukkueen vastahyökkäyksissä. KuPS sai ensimmäisellä puoliajalla vajaasta miehityksestä huolimatta omat saumansa hyökkäysalueella, ja joukkue näyttikin vaarallisuuttaan pelin 21 minuutilla. Upeasti tilanteessa pelannut Arttu Heinonen antoi hienon ulkosyrjäsyötön Urho Nissilälle puolittaiseen läpiajoon, josta nuori KuPS-kasvatti pääsi etenemään boksiin. Nissilä sai hyvästä paikasta laukauksen aikaiseksi, mutta VPS:n Teppo Marttinen oli mies paikallaan torjuen maalintekoyrityksen.

Cissen punaisen kortin oikeuttaneesta tilanteesta kolauksen saanut Samu Alanko joutui harmittavasti jättämään pelinsä kesken 26 minuutilla VPS-kasvatin kärsiessä kivusta polven alueella. Alangon tilalle tuli Savio, joka toi Vepsun hyökkäyspeliin valtavan määrän energisyyttä ja tahtoa.

Ensimmäinen jakso oli KuPSilta selviytymistaistelua Vepsun hakiessa vimmatusti ottelun avausmaalia. VPS oli erittäin vahva myös omassa päässään avausjaksolla, ja kenttätapahtumien suhteen vaasalaiset olivat lähes ylivoimaisia. Raita pääsi jatkuvasti hyville paikoille, ja olikin siirtyä jälleen ottelussa 0–1 johtoon 38 minuutilla Savion riistäessä pallon KuPSin päässä ja keskittäessä pallon boksiin Jesper Engströmille. Takatolpalla majaillut Engström ohjasi pallon päällään vain hieman ohi lähes tyhjästä maalista. Pelin avausmaalia ei kuitenkaan ensimmäisellä puoliskolla syntynyt.

Avausjaksolla nähtiin Cissen punaisen kortin lisäksi kaksi varoitusta, kun Vepsun Mikko Pitkänen ja Savio ottivat keltaiset kortit huolimattomasta pelaamisesta kaksinkamppailutilanteissa. Tauolle siirryttiin 0–0 tilanteessa.

Toinen puoliaika alkoi Vepsun puolesta säikähdyksellä. KuPS eteni VPS:n alueelle suoraviivaisesti, ja tilanteessa oikealla laidalla täysin vapaana ollut Seth Saarinen sai hienon pystysyötön boksiin. Saarinen pääsi koittamaan onneaan boksin sisällä, mutta Teppo Marttinen venyi tilanteessa upeasti torjuen KuPS-hyökkääjän laukauksen.

VPS antoi pian taas painetta KuPSin päädyssä, ja onnistui pääsemään hyville paikoille. Pelin avausmaali nähtiin viimein 61 minuutilla, kun Roni Huddin antama vapaapotku ohjautui KuPSin boksiin huipputontille. Mikko Pitkänen ohjasi pallon Saviolle, joka pääsi viimeistelemään upean tarkasti hyvästä paikasta oikeaan alanurkkaan. VPS onnistui maalin jälkeen luomaan lisää painetta KuPSin päässä, ja varsinkin erikoistilanteista syntyneet maalipaikat olivat KuPSille todella haastavia. Pallo ei kuitenkaan löytänyt tietään verkon perukoille.

KuPS koitti riivatusti saada tasoitusmaalia aikaan, ja kuopiolaisten onnistuminen olikin varsin lähellä. Pelin loppupuolella KuPS sai aikaan painetta VPS:n päässä, jolloin Raidan väsymystä käytettiin tilanteen eduksi. Urho Nissilän antama vapaapotku löysi 82 minuutilla Gabriel Bispon boksissa, joka ohjasi päällään palloa maalille. Teppo Marttiselle pallon kiinniottaminen ei ollut kuitenkaan ongelma, ja VPS sai purettua vaaralliselta näyttäneen tilanteen hienosti.

Lisäajalla Vepsulla oli vielä omat saumansa maalintekoon, ja molemmilla kerroilla Evgeniy Bashkirovin toimesta. Lisäajan ensimmäisellä minuutilla Peter Michael tarjoili maalin kulmalta pallon lähietäisyydelle maalin eteen, josta Bashkirov laukoi tolppaan. Muutamaa minuuttia myöhemmin Bashkirov pääsi vielä läpiajosta haastamaan Johannes Kreidliä, mutta venäläispelaaja ei onnistunut ohittamaan KuPS-maalivahtia tilanteessa. Ottelu päättyi lopulta Vepsun 0–1 vierasvoittoon. Voitolla VPS onnistui myös jättämään toistaiseksi liigan jumbopaikan taakseen, siirtyen sarjan 10. sijalle.

VPS:n päävalmentaja Jussi Nuorela kertoo voiton olleen elintärkeä joukkueelle.

- Makea voitto takana ja saimme todella isot kolme pistettä, niin henkisesti kuin pisteiden valossa. Olihan se vähän outo matsi sinänsä, kun pelasimme koko ottelun ylivoimalla, joka muuttaa peliä todella paljon. Ei se aina helppoakaan ole, sillä silloin vastustaja puolustaa myös todella matalalla ja kyttää vastaiskuja.

- Kaikesta huolimatta KuPS laadukkaana joukkueena pyrki pitämään palloa ja rakentamaan alhaalta, mutta aika hyvin pystyimme kontrolloimaan peliä. Varsinkin ensimmäisellä jaksolla, jolloin KuPS ei päässyt hyökkäämään kovin monesti, ja puolestaan me pystyimme pitämään palloa heidän kenttäpuoliskollaan ja sieltä luomaan hyviä maalipaikkoja. Harmittaa, ettemme saaneet niistä maaleja ja peli pysyi tällä tavalla tasaisena.

Nuorela nostaa esiin joukkueesta Teppo Marttisen, jonka upeat suoritukset tärkeillä hetkillä varmistivat vaasalaisten voiton Kuopiossa. Joukkue voi Nuorelan mukaan olla tyytyväinen voittoon, vaikka parannettavaa löytyy.

- Toisen puoliajan alussa Tepolta tuli erittäin tärkeä torjunta, ja voidaan Teppoa aika hyvin myös kiittämään siitä, että voitimme tänään pelin. Toisesta puoliajasta olisi tullut vaikea, jos KuPS olisi tilanteesta tehnyt maalin. Suhteellisen maltillisesti kykenimme pelaamaan ja liikuttamaan palloa, vaikka se ei toisella jaksolla ollut yhtä hyvää kuin ensimmäisellä. Sillä tavalla laatua puuttui hyökkäyspelistä. Saimme kuitenkin yhden maalin, ja tänään se riitti.

- Saimme myös pidettyä nollapelin toista kertaa peräkkäin, mikä on todella iso juttu. Onhan se selvää, että se olisi ollut valtava pettymys, jos emme olisi voittaneet peliä ylivoimalla. Ei se helpolla tänään tullut, ja voimme olla todella tyytyväisiä voittoon tänään, Nuorela tuumaa.

Vepsun pelistä puuttui Nuorelan mukaan laatua ajoittain molemmissa päissä, vaikka Raita onnistuikin nollaamaan sarjakärjen vieraissa.

- Kieltämättä KuPSilla oli muutama todella vaarallinen paikka, joita emme olisi saaneet päästää läpi. Meidän olisi pitänyt kyetä pelaamaan laadukkaammin tilanteet, jotta KuPS ei olisi päässyt maalipaikoille. Olihan meillä kuitenkin loppupeleissä enemmän kuin KuPSilla ja voimme täten sanoa, että ansaitsimme myös voiton tänään. Kova suoritus pelaajilta ja tästä on hyvä jatkaa, Nuorela toteaa.

VPS jatkaa vieraskiertuettaan keskiviikkona 12.7. joukkueen matkatessa Turkuun kohtaamaan FC Interin. Joukkueet kohtasivat vastikään heinäkuun 1. päivä Vaasassa, kun Raita onnistui nollaamaan vierasjoukkueen lukemin 3-0. Veritas Stadionilla pelattava FC Inter – VPS on nähtävissä 12.7. kello 18:00 Ruutu+ palvelusta!

KuPS – VPS 0-1