Raportti

SJK – VPS 1-1 (0-1)

14' Lahti 0-1

89' Oliinyk 11

Vepsun haastajasarja käynnistyi perjantaina Seinäjoella Pohjanmaan Derbyllä. SJK:n ja VPS:n välisestä kamppailusta muodostui jännitysnäytelmä, jossa Raita oli lopulta todella lähellä voittoa.

Vahva aloitus

VPS aloitti ottelun erinomaisesti. Valkopaitainen vierasjoukkue hallitsi palloa ja riisti pelivälineen nopeasti takaisin menetyksen jälkeen. Ensiminuutit olivat silti tunnustelevia ja ensimmäinen maalipaikka nähtiinkin vasta 10 minuutin pelin jälkeen. Hampus Holmgren pääsi keskittämään oikealta, mutta Sebastian Strandvall ei aivan ylettänyt puskemaan palloa.

Vepsun hyvät otteet jatkuivat ja Mikhel Aksalu joutui noukkimaan pallon SJK-maalista jo 14 minuutin kohdalla. SJK onnistui purkamaan VPS:n kulmapotkun, mutta pallo päätyi Jerry Voutilaiselle. Keskikenttäpelaaja lähetti boksiin tarkan keskityksen ja Timi Lahti syöksyi palloon. Upea syöksypusku painui maalin vasempaan yläkulmaan ja VPS siirtyi ansaittuun johtoon.

Kotijoukkueella oli isoja vaikeuksia päästä pelin sisään ja VPS jatkoi hallintaansa. Valtteri Lehtonen ja Samba Sillah pääsivät laukomaan pian johtomaalin jälkeen, mutta vedot painuivat kohti Aksalua ja leveäksi. Seinäjokelaisten hyökkäykset olivat harvassa ja ensimmäinen jakso mentiin lähes kokonaan Vepsun komennossa. Viimeinen silaus kuitenkin puuttui vierasjoukkueen hyökkäyksistä, ja puoliajalla lähdettiin vaasalaisten johtaessa peliä 0-1.

Pelin kuva näytti jatkuvan samanlaisena myös toisella puoliajalla. Vepsun aggressiivinen prässipeli tuotti jatkuvasti tulosta, eikä SJK onnistunut avaamaan peliä lyhytsyötöillä. Erittäin terävästi tänään pelannut Sillah pääsi jälleen laukomaan aivan toisen jakson alussa. Kova laukaus otti kimmokkeen, joka olisi voinut yllättää Aksalun. Virolaiskassari onnistui silti hoitamaan tilanteen.

SJK:n peli alkoi hiljalleen kulkea ja kotijoukkue löysi tilaa VPS:n linjan takaa. SJK loi useita vaarallisia tilanteita 53 minuutin kohdalla. Paras paikka tuli Maximo Toloselle, jonka laukaus leijaili reilusti Martin Kompallan vartioiman maalin yli. Kompalla joutui ensimmäistä kertaa todelliseen testiin pian tämän jälkeen. Pitkä pallo tavoitti Jesse Sarajärven, joka pääsi puolittain läpi. Sarajärvi yrittää sijoittaa pallon Kompallan jalkojen välistä, mutta saksalaismaalivahti reagoi nopeasti ja onnistui torjunnassaan.

VPS onnistui luomaan useita hyviä aihioita hyökkäyspäässä toisella jaksolla. Laukaukset maalia kohti olivat silti harvassa, ja peli alkoi vähitellen kääntyä kotijoukkueelle. Vepsu ei enää prässännyt yhtä korkealta ja SJK sai rakentaa peliä enemmän rauhassa. Vierasjoukkue valui yhä syvemmälle ja SJK pääsi luomaan painetta Kompallan maalille.

Kotijoukkueen kiriä helpotti Lahden loukkaantuminen. Upean ottelun pelannut ja VPS:n maalin iskenyt keskuspuolustaja loukkasi itseään 85 minuutin kohdalla. Valitettavasti Raita oli jo käyttänyt kaikki vaihtonsa. Lahti yritti vielä palata kentälle, mutta joutui lopulta siirtymään vaihtopenkin puolelle. Vajaamiehinen VPS näytti kestävän loppuun saakka, mutta Vepsua aiemminkin kurittanut Denys Oliinyk pääsi iskemään jälleen kerran. Dion Acoff lähetti maalille matalan keskityksen, johon ukrainalainen ehti ensimmäisenä. Oliinyk yllätti VPS-puolustajat kantapäälaukauksella, joka painui tolpan kautta VPS-maalin verkkoon.

SJK sai virtaa tasoitusmaalistaan ja painoi päälle koko kuuden minuutin mittaisen lisäajan ajan. Vaihdosta kentälle tullut Aatu Kujanpää loi Vepsulle silti vielä yhden paikan. Loukkaantumisista toipuneen Kujanpään laukaus painui valitettavasti SJK-maalin yli. Vajaamiehinen vierasjoukkue kesti loppuun saakka ja Pohjanmaan Derby päättyi 1-1 -tasatulokseen.

"Harmittaa, koska olisimme ansainneet enemmän"

Katsomon puolelta toimitsijakiellon takia ottelun seurannut päävalmentaja Christian Sund oli todella tyytyväinen Vepsun ensimmäisen jakson esitykseen.

- Mielestäni ensimmäinen puoliaika oli kauden parasta peliämme. Myös toisen puoliajan alku oli hyvää. Pelisuunnitelma toimi täydellisesti ja pelaajat toteuttivat sitä hyvin. Ongelmia tuli, kun laiturimme alkoivat tippua liian alas. Emme saaneet prässiä pallolliseen ja jouduimme matalammalle siinä lopussa, Sund kommentoi.

VPS joutui lopussa vajaalle Timi Lahden loukkaantumisen takia. Sundin mukaan vaihdot oli käytetty väsymyksen ja vaivojen takia. VPS-luotsi oli kuitenkin ylpeä joukkueen pelistä kokonaisuutena.

- Meillä oli peli kontrollissa, mutta jouduimme tekemään vaihtoja, koska pelaajat rupesivat hyytymään ja meille tuli pieniä loukkaantumisia. Se vähän pilasi sitten sen lopun. Mutta katsoin ylpeänä katsomosta, miten jätkät pelasivat hyvää joukkuetta vastaan. Veimme peliä pallollisena ja pallottomana. Harmittaa, koska olisimme ansainneet enemmän.

Ottelun lopun tapahtumat herättivät hämmennystä kentällä ja katsomossa. Hampus Holmgren oli pääsemässä karkuun SJK-puolustajilta, kun kentälle ilmestyi toinen pallo ja peli vihellettiin poikki.

- Tuomarit tekivät hyvän työn ensimmäisen jakson aikana. Toisella tuntui, että kaikki vihellykset menivät SJK:lle. Hampus olisi päässyt laidan kautta vapaaksi lopussa, mutta sitten pelissä oli kaksi palloa, Sund totesi.

Aatu Kujanpää teki ottelussa paluunsa kentille pitkän tauon jälkeen. Kahdesta vaikeasta loukkaantumisesta kärsinyt Kujanpää teki vasta nyt debyyttinsä VPS-paidassa Veikkausliigassa.

- Aatulla oli hyvä paikka lopussa ja olisin toivonut, että hän olisi laittanut pallon takakulmaan. Mutta ihan hyvä debyytti Aatulta. Hienoa, että hän on mukana taas pitkän loukkaantumisen jälkeen, sanoi Sund.

Derbystä saatu piste nosti VPS:n viimeinkin sarjan viimeiseltä sijalta, koska KPV hävisi tänään HIFK:lle. Vepsu pääsee nyt jatkamaan säilymistaisteluaan hyvistä asemista.

- Olemme olleet kauan jumbosijalla ja nyt emme ole enää. Totta kai kolme pistettä olisi ollut parempi, mutta otetaan se mitä saatiin ja tämä esitys mukaan. Meillä on neljä peliä jäljellä, ja jos pelaamme näin, niin minulla on täysi luotto, että säilymme sarjassa, Sund kertoi.

Pelit jatkuvat ensi perjantaina, kun FC Lahti saapuu Vepsun vieraaksi Hietalahteen. Peli toimii myös VPS:n 95-vuotisjuhlaotteluna. Liput ovat nyt myynnissä Vepsun verkkokaupassa.

VPS: Kompalla – Lähde, Lahti, Häkkinen, Holmgren – Ebwelle (73' Morris), Voutilainen, Lehtonen, Sillah (84' Kujanpää) – Strandvall (81' Morrissey), Sarr

Artikkelikuva: Juha Tamminen