Raportti

VPS – Ilves 1-2 (1-2)

9' Ebwelle 1-0

19' Miettunen 1-1

45+2' Ala-Myllymäki 1-2

Vaasan Palloseura ja Ilves kohtasivat lauantaina Elisa Stadionilla. Ilves oli ennen ottelua toisena Veikkausliigassa ja tamperelaiset olivat voittaneet Suomen Cupin kaksi viikkoa siten, joten Vepsulla oli vastassa kovavireinen joukkue. Tärkeää ottelua oli saapunut katsomaan 1855 katsojaa.

Maalirikas ensimmäinen jakso

Ottelu alkoi Ilveksen hallinnalla ja Vepsulla oli vaikeuksia luoda pitkiä hyökkäyksiä. Nopeat hyökkäykset vaikuttivat kuitenkin jälleen vaarallisilta ja Elisa Stadion räjähti riemusta jo 9. peliminuutilla. Alain Ebwelle otti erinomaisen ensimmäisen kosketuksen ja pääsi kuljettamaan Ilves-puolustuksen keskelle. Kamerunilainen sai asetella palloa rauhassa ja laukoi lopulta oikealla jalallaan tulisen kudin, joka painui tamperelaisten maalin alakulmaan Mika Hilanderin käsien kautta.

VPS sai otteluun unelma-alun, mutta sarjakakkosen vastauksessa ei kestänyt pitkään. Ebwellen avausmaalista oli ehtinyt kulua alle kymmenen minuuttia, kun Ilves sai kulmapotkun. Jair lähetti kierteisen pallon maalille ja toppari Tatu Miettunen pääsi puskemaan läheltä. Martin Kompalla sai kätensä puskun eteen, mutta pallo upposi silti Vepsun verkkoon.

Ilves jatkoi painostamista myös tasoitusmaalinsa jälkeen, mutta VPS:n matalalle valunut puolustusmuoto kesti Ilveksen yritykset. Tasatilanne näytti kestävän aina jakson loppuun saakka, mutta Ilves pääsi iskemään vielä kerran tuomarin antamalla lisäajalla. Jair murtautui oikealta laidalta ja pelasi pallon takaviistoon Lauri Ala-Myllymäelle. Kovassa vireessä oleva Ala-Myllymäki laukoi pallon voimalla Kompallan taakse ja tamperelaiset siirtyivät johtoon juuri ennen puoliaikaa.

VPS tuli toiselle jaksolle sisuuntuneena. Palloa onnistuttiin pitämään paremmin ja hyökkäykset olivat pidempiä. Pelikellossa oli 54 minuuttia, kun Juho Lähde sai jalkansa vapaaksi Ilveksen rangaistusalueen edustalla, mutta Hilander torjui Lähteen matalan laukauksen. Pian tämän jälkeen Martti Haukioja pääsi keskittämään vasemmalta ja Samu Alanko oli lähellä ehtiä palloon ensimmäisenä. Ilves-puolustaja kuitenkin onnistui katkossaan ja tilannetta seurannut Ebwellen laukaus blokattiin.

Peliä oli pelattu 65 minuuttia, kun Ilveksen Baba Mensah yritti suojata pallon päätyrajan yli. Vaihdosta kentälle tullut Kostas varasti pallon ja pääsi hyvään syöttöpaikkaan. Hilander heittäytyi kreikkalaisen syötön eteen ja esti VPS:n lähes varman tasoitusmaalin. VPS:n hyvät otteet jatkuivat, mutta koko kauden hyvin puolustanut Ilves kesti vaasalaisten yritykset.

VPS joutui ottamaan yhä enemmän riskejä, joka avasi tilaa Ilveksen hyökkääjille. Ala-Myllymäki ohitti Timi Lahden 77 minuutin kohdalla ja pelasi joukkuekaverinsa hyvään paikkaan. Kompalla torjui ensimmäisen yrityksen ja Haukioja blokkasi seuraavan, ja VPS:n mahdollisuudet pysyivät yhä elossa.

Ottelun edetessä Ilves onnistui jäädyttämään peliä yhä paremmin. Pallon saadessaan tamperelaiset kuluttivat fiksusti sekunteja pois pelikellosta ja VPS:n kiri ei päässyt käynnistymään kunnolla. Kotijoukkue sai kuitenkin vielä kaksi huippupaikkaa. Pallo jäi pyörimään Ilveksen rangaistusalueelle Haukiojan pitkän sivurajaheiton jälkeen. Eero-Matti Auvinen pääsi puskemaan, mutta topparin pusku hipaisi ristikkoa ja painui yli päätyrajasta.

Lisäaikaa annettiin vain kaksi minuuttia. Kapteeni Sebastian Strandvall pääsi vielä loistavaan maalintekopaikkaan aivan ottelun viimeisillä sekunneilla. Strandvall pääsi laukomaan läheltä, mutta laukaus suuntautui ohi Ilveksen maalista. Tämän jälkeen erotuomari Oskari Hämäläinen vihelsi pilliinsä ja Ilves aloitti voitonjuhlansa.

"Tänään ei riittänyt"

Päävalmentaja Petri Vuorinen oli pettynyt joukkueensa esitykseen ensimmäisellä puoliajalla. Ilves hallitsi ensimmäistä puoliaikaa VPS:n avausmaalista huolimatta.

- Ei voi sanoa, että ottelu ratkesi ensimmäiseen puoliaikaan, koska siinä on vielä 45 minuuttia aikaa tehdä asioita. Ilves sai 2-1 maalin siihen ensimmäisen puoliajan loppuun ja jouduimme takaa-ajoasemaan. Ilves pystyi siinä vähän vetäytymään mielestäni vähän alemmas ja he pyrkivät tulemaan nopeilla vastahyökkäyksillä vielä nopeampaa toisella jaksolla, Vuorinen sanoi.

Vuorisen mukaan VPS:n esitys ailahteli liikaa.

- Pystyimme mielestäni pelaamaan ihan ok siihen 75 minuuttiin asti, mutta Ilves onnistui sen jälkeen jäädyttämään pelin ja ottelun lopun. Jos Ilveksellä on vielä jotain tekemistä pelin ailahtelun suhteen, niin meillä on todennäköisesti vähän enemmän tekemistä tällä hetkellä sen asian kanssa. Se näkyi tänään.

VPS oli esittänyt KuPSia ja Interiä vastaan hyviä otteita, mutta joukkue ei päässyt samalle tasolle Ilvestä vastaan.

- Harmittaa tietysti vielä se, että alla oli kaksi hyvää peliä ja nyt tuli todella huono ensimmäinen puoliaika monesta syystä. Totta kai se silloin harmittaa, kun on ollut hyvä draivi päällä. Tämä on jalkapalloa ja aina on eri vastustaja ja uusi peli. Hyvä tekeminen ei tule automaattisesti joka kerta. Tänään ei riittänyt, Ilves oli parempi.

VPS:n pelit jatkuvat ensi viikon lauantaina tärkeällä vierasottelulla KPV:tä vastaan. Otteluun järjestetään bussikuljetus, jossa on vielä tilaa. Lue lisää täältä.

VPS: Kompalla – Haukioja, Auvinen, Lahti, Ojamaa – Ebwelle (85' Sarr), Strandvall, Häkkinen (76' Laatikainen), Alanko – Lähde (61' Kostas), Morrissey
Raportti: Akatemioiden välinen derby päättyi SJK:n...
Ennakko: Kovassa vireessä oleva Ilves saapuu Vaasa...