”Pystymme kääntämään kurssin” – Christian Sund on VPS:n uusi päävalmentaja

Sund1

Vaasan Palloseuran tuore päävalmentaja Christian Sund uskoo olevansa valmis haastavaan tehtävään. Joukkueella on loppukaudelle yksi selvä tavoite.

Ensimmäiset harjoitukset

Christian Sund otti VPS:n edustusjoukkueen komentoonsa maanantaina. Tuore päävalmentaja on ehtinyt pitämään joukkueelleen kahdet harjoitukset. Sund on ollut tyytyväinen joukkueen ilmeeseen harjoituskentällä.

- Nyt näyttää siltä, että pelaajat ovat löytäneet lisää energiaa. Katson aina, että miten pelaajat reagoivat harjoituksissa ja sen perusteella näen ovatko harjoitukset olleet hyvät. Mielestäni pelaajat ovat ottaneet tilanteen hyvin ja treeneissä on näyttänyt hyvältä, Sund kommentoi.

Sundin tulikaste päävalmentajana Veikkausliigassa on edessä ensi lauantaina Seinäjoella, kun VPS kohtaa SJK:n. Joukkue on keskittynyt alkuviikolla jalkapallon perusteisiin.

- Peli on vasta lauantaina, joten viikon ensimmäisinä päivinä olemme keskittyneet pelin perusasioihin. Eilen oli enemmän pienpelejä ja tänään oli sitten vähän isompaa peliä. Olen yrittänyt yhdistää eri harjoitteita sillä tavalla, että emme harjoittele yhtenä päivänä puolustusta ja toisena hyökkäyspeliä. Hyökkäyspeli lähtee puolustuspelistä ja sitä kautta olemme harjoitelleet, VPS-luotsi kertoo.

40-vuotiaalla Sundilla on takanaan pitkä ja menestyksekäs pelaajaura. Keskikentällä pelannut Sund muistetaan taitavana pelaajana, jolla oli erinomainen pelikäsitys. Taituri sai pelaajaurallaan vyölleen yli 200 Veikkausliigaottelua ja ehti pelaamaan myös Ruotsissa ja Norjassa. Vepsussa Sund pelasi neljä kautta vuosina 1999-2002.

- Minulla on pitkä pelaajaura takana ja minulla on ollut monta hyvää valmentajaa. Olen yrittänyt ottaa heiltä niitä asioita, jotka sopivat minun tapaani valmentaa ja johtaa. Se on ollut suuri apu.

"Tunnen olevani valmis"

Ennen Vepsussa valmentamista Sund toimi talenttivalmentajana SJK:ssa sekä VIFK:n B-junioreiden valmentajana. Hän otti VPS J Akatemian komentoonsa kaudella 2018. Joukkue voitti tuolloin Kolmosen lohkonsa vakuuttavasti ja nousi Kakkoseen. Samalla Sund oli mukana edustusjoukkueen valmennuksessa ja täksi kaudeksi hän siirtyi täyspäiväisesti Petri Vuorisen kakkosmieheksi. Sund kokee olevansa valmis olemaan päävalmentaja Veikkausliigassa.

- Maailmalla on paljon nuoria valmentajia, joilla ei ole paljoa kokemusta. Jotkut ovat pärjänneet, jotkut eivät. Maailmalla on myös kokeneita valmentajia, joista osa on pärjännyt ja osa ei. Tunnen olevani valmis tähän. Tulokset kertovat, miten pärjään.

Sund ei halua vielä puhua tavastaan valmentaa ja on vaitonainen mahdollisista muutoksista taktiikkaan sekä pelaajavalintoihin. Varmaa on kuitenkin se, että Sundin VPS haluaa tehdä maaleja ja voittaa pelejä.

- Tällä hetkellä en halua puhua siitä, miten aion johtaa ja valmentaa. Haluan, että katsojat saavat muodostaa oman kuvansa siitä, miten pelaamme. Jos minua haluaa jotenkin määritellä, niin tulen tekemään kovasti töitä, jotta Vepsu menestyy. Tarkoitus on kuitenkin voittaa pelejä ja tehdä maaleja. Mieluummin haluan 3-2 kuin 1-0 -voittoja, tuore päävalmentaja toteaa.

VPS:n harjoituksia seuratessa Sundista saa kuvan jämäkkänä johtajana, joka antaa ohjeita pelaajille äänekkäästi. Kentän ulkopuolella mies on kuitenkin äärimmäisen rauhallinen.

- Kentän ulkopuolella olen tosi rauhallinen ja aika laid back. En ota stressiä oikein mistään. Harjoituksissa ja peleissä se kuitenkin muuttuu jollain lailla. Sitten olen totisempi.

Kotikaupungin joukkue

Sund on syntyjään vaasalainen ja pelasi juniorivuotensa BK-IFK:ssa. Kaudet Vepsussa saivat miehen pelaajauran aikoinaan oikeille raiteille.

- On mahtavaa valmentaa kotikaupungin joukkuetta. Olen aiemminkin sanonut jossain, että sain pelaajaurani kehittymään Vepsussa oikeaan suuntaan ja nyt toivottavasti saan VPS:n menemään joukkueena oikeaan suuntaan.

Lauantaina vastaan tuleva SJK on Sundille tuttu vastus, sillä mies pelasi Seinäjoella muutaman vuoden ajan ja toimi siellä myös talenttivalmentajana. Tutun joukkueen kohtaaminen derbyssä ei kuitenkaan herätä Sundissa sen erikoisempia tunteita. Keskittyminen on pitkälti VPS:n omassa pelaamisessa.

- SJK-peli on ensimmäinen päävalmentajana, joten en oikein tiedä mitä fiiliksiä siellä pitäisi olla. Keskityn nyt enemmän omaan pelaamiseemme, jotta saamme siitä sennäköistä, mitä sen pitäisi olla. Sitä kautta saamme voittoja, joita tarvitsemme. Tiedämme miten SJK tulee todennäköisesti pelaamaan, mutta oma tekeminen on nyt tärkeintä, "Crisu" pohtii.

Sund haluaa muokata Vepsusta omannäköisensä joukkueen. Prosessissa saattaa kestää, mutta päävalmentaja haluaa nähdä muutoksia jo lauantaina Seinäjoella.

- Toivottavasti saadaan heti jonkinlainen muutos peliimme lauantaina. Pyrimme hakemaan voittoa, se on ainoa tavoite tällä hetkellä. Uskon, että lauantaina tulee näkymään jotain uutta.

"Pystymme kääntämään kurssin"

Veikkausliigan sarjataulukko on tällä hetkellä karua luettavaa VPS:n näkökulmasta. Joukkue on sarjan viimeisellä sijalla ja kolme pistettä jäljessä karsijan paikalla olevaa KPV:tä. Joukkueella on selvä tavoite loppukaudelle.

- Säilyminen on nyt ainoa tavoitteemme. Tiedän, miksi minut on laitettu tähän ja se on säilymisen takia. Uskon täysin siihen, että pystymme kääntämään tämän tilanteen. Se on ollut niin pienestä kiinni, että olisimme saaneet muutaman voiton. Jo näiden kahden treenin perusteella uskon kovasti tähän joukkueeseen ja siihen, että pystymme kääntämään kurssin, Sund sanoo.

Moni voisi ottaa paineita ensimmäisestä päävalmentajapestistään Veikkausliigassa, varsinkin joukkueen ollessa putoamiskamppailussa. Rauhallinen Sund kertoo kuitenkin vain yksinkertaisesti nauttivansa jalkapallosta.

- Olen tehnyt tätä koko elämäni ajan. En ota paineita, vaan enemmänkin nautin tästä. Pelaajanakin piti aina voittaa pelejä ja se oli hyvä fiilis. En tiedä onko muissa töissä tällaista samanlaista, että joka viikko on se kohokohta. Ei siinä tarvitse ottaa paineita, jos tietää, että joukkue on harjoitellut hyvin ja pelaajat ovat valmiita. Sitten ei ole mitään hätää.

VPS-luotsin ura valmentajana on ollut tasaisessa nosteessa jo useamman vuoden ajan ja nyt Sundilla on uransa isoin näytönpaikka. Hänen mukaansa jatkuva halu oppia on yksi tärkeimmistä valmentajan ominaisuuksista.

- Kun olin pieni poika, halusin tulla ammattilaispelaajaksi. Nautin siitä, että sain treenata ja samalla tavalla olen nauttinut valmentamisesta nämä vuodet. Tuntuu, että tämä on minun juttuni. Tämä vaatii paljon tunteja, hyvää työmoraalia ja halua oppia uutta. Pelaaja tai valmentaja ei saa ikinä ajatella, että nyt tiedän kaiken. Koko ajan pitää haluta oppia. Minulla on se palo oppia. Ihan sama mitä teet, se palo pitää olla, Sund pohtii.

VPS taistelee tällä hetkellä sarjapaikastaan Veikkausliigassa. Sund toivoo vaasalaisyleisön löytyvän tiensä Elisa Stadionille tukemaan joukkuettaan tärkeissä kamppailuissa.

- Ihmiset haluavat, että Vaasalla on liigajoukkue. Mielestäni viimeisimmissä peleissä sen tuen ja kannustuksen on tuntenut. Kaikki fanit ja koko yleisö on halunnut auttaa meitä. Toivottavasti se jatkuu. Haluamme olla Veikkausliigassa vielä ensi vuonnakin, päävalmentaja päättää.

Hae lippusi SJK-VPS -otteluun Vepsun toimistolta!

Entinen VPS-maalivahti Juhani "Jukka" Ollila on po...
Ohjeet VPS-kannattajille SJK-otteluun
Image

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2024 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio