VPS etenee eurolopputurnaukseen!

Sunnuntaina nähtiin varsinainen trilleri VPS:n ja IFK Mariehamnin välillä, kun joukkueet taistelivat viimeisestä eurolopputurnauspaikasta Maarianhaminassa. Otteluun lähdettäessä VPS:lle riitti voitto tai tasapeli, kun kotijoukkue IFK Mariehamn tarvitsi voiton jatkaakseen kautta. VPS meni ensin johtoon, mutta toisella puoliajalla IFK Mariehamn tuli nopeasti tasoihin ja ohi. Pelin loppupuolella VPS pääsi kuitenkin vielä tasoihin, ja lopulta ottelu päättyi numeroin 2-2.

Ensimmäinen VPS:n maalipaikka nähtiin kymmenen minuutin paikkeilla, kun Riku Jääskän hyvä pystysyöttö tavoitti IFK Mariehamnin boksissa olevan Kalle Multasen. Multanen pelasi nopean seinänsyötön Tete Yengin kanssa, mutta tämän jälkeen Multasen laukaus viuhui ohi maalista.

IFK Mariehamnin ensimmäisen jakson paras paikka nähtiin, kun nopean vastahyökkäyksen päätteeksi John Owoeri leikkasi vasemmalta laidalta keskelle ja laukoi kohti VPS:n maalia. Laukauksesta kuitenkin puuttui voimaa, ja Oskari Forsman poimi vedon helposti.

VPS kävi erittäin lähellä johtomaalia puolen tunnin pelin jälkeen. Tyler Reid pääsi vastahyökkäyksestä murtautumaan IFK Mariehamnin rangaistusalueelle. Pienestä kulmasta lähtenyt laukaus kuitenkin kimposi takatolpan kautta ulos. Pian tämän jälkeen VPS kuitenkin avasi maalitilinsä. Joonas Vahtera riisti upeasti pallon takaisin vierasjoukkueelle IFK Mariehamnin päädyssä, jonka jälkeen pallo pelattiin boksin rajalle Multaselle. Multasen loistava viimeistely oikeaan ylänurkkaan laittoi VPS:n 0-1 johtoasemaan, ja näissä numeroissa lähdettiinkin tauolle.

Toisen puoliajan alkuun Multanen oli lähellä siirtää VPS:n kulmatilanteesta jo kahden maalin johtoon, kun Vahteran antama kulma pomppi hieman yllättäen Multaselle takatolpalle. Multasen nopea laukaus kuitenkin osui tolppaan, ja lukemat pysyivät yhdessä nollassa.

Tämän jälkeen alkoi kotijoukkueen erittäin vahva jakso, jonka aikana IFK Mariehamn tuli tasoihin ja ohi. Ensimmäinen maaleista nähtiin kulmapotkusta. Kulma pelattiin lyhyenä Yanga Balisolle, joka lähetti keskityksen maalille. Joukkueen kapteeni Timi Lahti ohjasi keskityksen päällään Vepsun verkon perukoille ja peli oli tasoissa. Kotijoukkueen johtomaali nähtiin vain muutamaa minuuttia myöhemmin, kun Riku Sjöroos tykitti upeasti pallon rangaistusalueen rajalta Vepsun maalin vasempaan yläkulmaan.

VPS kuitenkin pääsi tasoihin kymmenisen minuuttia ennen ottelun loppua. Samu Alanko haastoi vasemmalta laidalta, ja lähetti keskityksen maalille, joka lopulta pomppi Reidille. Reid potkaisi puolivolleystä pallon kohti maalia, jonka jälkeen pallo löytyi kimmokkeen jälkeen IFK Mariehamnin verkosta. VPS oli jälleen kiinni eurolopputurnauspaikassa.

Pelin loppuminuuteilta ei draamaa puuttunut ja lisäajalla nähtiinkin kaksi punaista korttia sekä loistavia maalipaikkoja. Heti lisäajan alussa Yengi oli pääsemässä läpiajoon, mutta Patrik Raitanen kaatoi hänet sääntöjen vastaisesti ja joutui täten katselemaan punaista korttia. Vain pari minuuttia tämän jälkeen Yengi kuitenkin otti toisen keltaisen korttinsa ja joutui täten myös poistumaan kentältä, tasoittaen joukkueiden pelaajamäärän. Heti seuraavassa tilanteessa IFK Mariehamn kävi enemmän kuin lähellä johtomaalia. Muhamed Olawale lähetti oikealta laidalta maalille keskityksen, jonka Owoeri puski tolppaan. VPS:n puolustus kesti ja lopulta ottelun tuloksena oli 2–2 tasapeli.

VPS:n päävalmentaja Jussi Nuorela oli erittäin tyytyväinen siihen, että tämän päivän ainoa tavoite, eli eurolopputurnauspaikka saavutettiin. Lisäksi hän korosti joukkueen hyviä otteita sekä Haastajasarjassa että koko kauden aikana.

– Tärkein asia tietysti tänään oli saada semmoinen tulos millä pelit jatkuvat keskiviikkona, ja tasapeli riitti siihen. Se on tietysti hieno juttu, ja se oli totta kai ainoa tavoite tälle päivälle. Millään muulla loppupeleissä ei ole merkitystä, Nuorela kertoo.

– Toki pelin perusteella olisihan sen tuloksen voinut saada ehkä vähän helpommallakin. Mielestäni meillä oli siinä ihan hyvät mahdollisuudet ratkaista peli vähän aikaisemmin. Toki peli oli tasainen ja varsinkin toisella jaksolla IFK tuli paremmin ja paremmin peliin mukaan. Sitten tietysti siinä vaiheessa kun IFK sai nopealla tahdilla kaksi maalia ja siirtyikin johtoon, niin siinä kohtaa olimme suhteellisen onnekkaita, kun saimme tasoitusmaalin vielä siihen tuolla tavalla. Sitä onnea tietysti aina vähän tarvitaan tämmöisissä peleissä. Mutta jos mietin kokonaisuutta, niin kyllä meillä oli selkeästi laadukkaammat maalipaikat tänään. Siinä oli ihan selkeitä paikkoja, mistä olisi pitänyt tehdä maaleja ja ratkaista peli aikaisemmin. Mutta totta kai kun on tuommoinen mylly sitten loppuun, niin kyllähän siinä kun palloja lentää tuonne omaan boksiin, niin pienestähän se on kiinni, että mihin kohtaan rimaan tai tolppaa se pallo pomppii. Kyllähän jos se siinä lopussa olisi niin sanotusti pomppinut IFK:lle, niin kyllähän he toki olisivat voineet sen kolmannenkin maalin siinä tehdä. Mutta toisaalta ihan samalla tavalla meillä oli lopussa vastahyökkäyksistä paikkoja laittaa niin sanotusti viimeinen naula arkkuun, mutta tänään se nyt meni näin, Nuorela kommentoi.

– Loppupeleissä täytyy olla tosi ylpeä joukkueesta. Tähän loppusarjaan neljä voittoa ja yksi tasapeli, niin mielestäni silloin voidaan sanoa, että ihan ansaitusti pääsemme jatkamaan kautta. Se on tietysti hieno juttu, Nuorela jatkaa.

– Totta kai tämmöinen loppu tähän, että neljä voittoa ja tasapeli antavat hyvät mahdollisuudet mennä jatkoon, mutta jos myös mietin kaikkia 27 peliä, niin käsittääkseni olemme edelleen tehneet sarjan toiseksi eniten maaleja ja maalierokin taitaa olla neljänneksi paras koko sarjassa. Ne ovat tietysti semmoisia faktoja, että ei se nyt  välttämättä ihan väärin ole, että olemme nyt vähintäänkin kahdeksansia tässä sarjassa. Toki pisteet ratkaisevat, mutta nuo faktat kertovat kuitenkin aika paljon siitä, miten me olemme tässä koko kauden aikana pelanneet, ja siitä meidän toki pitää olla ylpeitä, Nuorela päättää.

Tämä tulos tarkoittaa VPS:lle Veikkausliigan kahdeksannetta sijaa ja eurolopputurnauspaikkaa. Eurokarsintapaikoista pelaaminen aloitetaan jo keskiviikkona, kun joukkue matkaa Turkuun kohtaamaan FC Interin. Tämän ottelun voittaja pelaa ensi viikon lauantaina SJK – AC Oulu ottelun voittajaa vastaan, jonka jälkeen taas tuon ottelun voittaja etenee eurolopputurnauksen kaksiosaiseen finaaliin taistelemaan Konferenssiliigan karsintapaikasta FC Hakaa vastaan.

IFK Mariehamn – VPS 2–2 (0–1)

38’ Kalle Multanen 0–1

69’ Timi Lahti 1–1

74’ Riku Sjöroos 2–1

83’ Tyler Reid 2–2