”Haluan valmentaa Mestarien Liigassa”- Andre Alfredo Lourenço kertoo itsestään ja tavoitteistaan

Lourenco-nurkat

Tuore VPS J Akatemian valmentaja Andre Alfredo Lourenço saapui Vaasaan ja Suomeen ensimmäistä kertaa tammikuun alussa. Talvinen Vaasa on ollut uudenlainen kokemus Lissabonissa syntyneelle ja varttuneelle 24-vuotiaalle valmentajalle.

- Lissaboniin verrattuna Vaasa on pieni kaupunki. Vaasan voi nähdä kävelemällä, Lissabonissa se on vaikeampaa. Myös ihmisiä on kaduilla paljon vähemmän kuin Lissabonissa, mutta ehkä se muuttuu kesällä, naurahtaa Lourenço.

"Mourinho muutti ihmisten asenteita"

Rekrytointiprosessi uuden VPS J Akatemian valmentajaksi oli pitkä ja huolellinen. Lourençoa suositeltiin VPS Junioreille monien ihmisten toimesta ja mies teki vaikutuksen seuraan useissa eri haastatteluissa. Nuori valmentaja otti komentoonsa myös Vepsun B-juniorit. Suomessa on totuttu kokeneisiin valmentajiin, joilla on usein takanaan menestyksekäs pelaajaura, mutta Portugalissa ja muualla Euroopassa nuoret valmentajat ovat alkaneet saada yhä isompia pestejä.

- En pelannut itse kovin korkealla tasolla. Lopetin pelaamisen jo 18-vuotiaana ja aloin keskittymään valmentamiseen. Luulen, että José Mourinhon menestys muutti ihmisten asenteita. Hän näytti, että valmentaja ei tarvitse menestyksekästä uraa pelaajana voittaakseen valmentajana, kertoo Lourenço.

Lourençon mukaan valmentajan tasoa ei voi päätellä peliuran perusteella. Hyvä pelaaja voi olla huono valmentaja, kun taas huono pelaaja voi yhtä hyvin olla loistava valmentaja. Portugalilaisen mukaan tärkeintä on intohimo ja rakkaus jalkapalloa kohtaan.

- Oleellisinta on se, kuinka hyvin osaat opettaa pelaajia. Voit tietää jalkapallosta kaiken, mutta jos et osaa siirtää tietojasi pelaajille, et ole hyvä valmentaja. Juuri tässä valmentajilla, joilla on paljon omaa pelikokemusta, on etu. He tuntevat joukkueen ja pukukopin toimintatavat ja osaavat puhua pelaajilla oikealla tavalla. Nuori valmentaja voi kuitenkin opettaa pelaajia onnistuneesti, jos hänellä on tarpeeksi tietoa, taitoa sekä oikeat toimintatavat pelaajien kanssa, sanoo Lourenço.

"Haluan olla huippuvalmentaja"

Nuoresta iästään huolimatta Lourenço on ehtinyt valmentamaan jo kuuden vuoden ajan. Sporting Lissabonissa hän valmensi U13- sekä U15-joukkueita, mutta hän on ehtinyt myös valmentamaan miesten joukkueessa Portugalin kolmannella sarjatasolla. Lourenço toimi Sportingin U15-joukkueen apuvalmentajana, kun joukkue voitti Portugalin mestaruuden kaudella 2017-18.

- Halusin nuorempana olla ammattilaispelaaja kuten kaikki lapset. Pelatessani olin joukkueeni kapteeni ja huomasin, että osaan johtaa muita pelaajia. 16-vuotiaana loukkasin polveni ja aloin ajatella valmentamista yhä enemmän. Myöhemmin aloin opiskella valmentamista ja päätin, että haluan olla huippuvalmentaja. Tavoitteenani on valmentaa Mestareiden Liigassa, Lourenço toteaa itsevarmasti.

Lourenço opiskeli valmentamista Lissabonin yliopistossa ihmisten mekaniikkaan keskittyvässä tiedekunnassa. Hän sai urheiluvalmennuksen kandidaatin paperit kolmessa vuodessa. Sen jälkeen seurasivat maisteriopinnot, joihin kuuluivat muun muassa harjoittelujakso jalkapalloseurassa sekä pro gradun kirjoittaminen. Opinnoissa kesti yhteensä 5-6 vuotta.

Kolme tärkeintä arvoa

Lourenço oli ehtinyt olla Vaasassa vasta noin kaksi viikkoa, kun Suomen Cup ehti jo alkamaan. Sopeutuminen uuteen maahan ja lyhyt valmistautumisaika joukkueen kanssa olivat haastava yhdistelmä. VPS J Akatemian ensimmäinen cup-ottelu Porissa FC Jazzia vastaan päättyi kotijoukkueen 3-1 voittoon.

- Ensimmäiset harjoitukset olivat haastavia, koska pelaajat eivät täysin ymmärtäneet ohjeitani. Olemme kuitenkin tehneet paljon töitä päivä kerrallaan. Joukkue on vähitellen oppinut ymmärtämään arvojani, joita haluan nähdä myös kentällä, portugalilainen kertoo.

Nuorella valmentajalla on kolme arvoa, jotka hän haluaa istuttaa joukkueeseen. Ensiksi joukkueen tulee olla yhtenäinen kentällä sekä sen ulkopuolella. Toiseksi hän haluaa, että joukkue pelaa yksinkertaisella tavalla, koska peli itsessään on jo tarpeeksi monimutkaista. Kolmanneksi arvokseen valmentaja nostaa taistelun. Jokaisen pelaajan täytyy taistella loppuun saakka.

Lourençon sopeutumista Vaasaan ovat helpottaneet edustusjoukkueen portugalilainen fysiikkavalmentaja Carlos Fradão ja brasilialainen videoanalyytikko Rodrigo Picchioni, Samaa kieltä puhuvat miehet ovat kertoneet Lourençolle vinkkejä Suomessa ja Vaasassa valmentamiseen. Yhteistyö edustusjoukkueen kanssa on lähtenyt käyntiin hyvin.

- Yhteistyö edustuksen kanssa on täydellistä! Tunnen olevani osa myös edustuksen valmennustiimiä, koska puhumme paljon. Yhtä lailla edustuksen valmentajat ovat osa akatemian valmennustiimiä. Carlos ja Rodrigo ovat auttaneet minua paljon. Viime kaudella Vaasassa valmentanut Ricardo Duarte oli opettajani Lissabonin yliopistossa ja hän on kertonut minulle paljon Suomesta ja Vepsusta. He eivät kuitenkaan voi kertoa minulle kaikkea, vaan minun täytyy myös oppia itsekseni, sanoo Lourenço.

Yksi asia yllätti

Talviset olosuhteet ovat olleet uusi kokemus portugalilaisluotsille. Lissabonissa hän tottui lämpimään säähän ja suureen harjoituskeskukseen.

- Tykkään Fennia Arenasta ja Elisa Stadionista. Kun sään ottaa huomioon, olosuhteet ovat todella hyvät. Odotan innolla kevättä, koska silloin voimme harjoitella ja olla yhdessä aina samassa paikassa, Lourenço kertoo.

Aikaisemmin Lourenço tiesi suomalaisesta jalkapallosta vain Jari Litmasen ja Sami Hyypiän nimet. Ennen saapumistaan Vaasaan hän kuitenkin katseli paljon Veikkausliigaa ja varsinkin Vepsun pelejä. Yksi asia suomalaisessa jalkapallossa yllätti miehen täysin.

- Oletin aiemmin, että Pohjoismaissa pelaajat ovat isoja ja vahvoja. Luulin, että peli olisi suoraviivaista ja fyysistä. Yllätyin huomatessani, että asia on juuri toisinpäin. Suomalaiset ovat taitavia pallon kanssa ja osaavat pelata hyvää syöttöpeliä, mutta fyysisellä puolella on parannettavaa. Pelaajilla riittää taitoa, mutta heidän pitäisi käyttää fyysisyyttään paremmin, pohtii portugalilainen.

Lopuksi Lourenço lähettää vielä terveiset Vepsun faneille.

- Tulin Vaasaan ja Suomeen kehittyäkseni valmentajana ja kehittääkseni seuraa. Haluan tehdä seurasta yhä ammattimaisemman. Fanit voivat odottaa minulta ammattimaisuutta ja kovaa työtä. Lupaan tehdä paljon töitä kehittääkseni pelaajia sekä koko seuraa, päättää hyväntuulinen valmentaja.

VPS J Akatemia kohtaa seuraavaksi Suomen Cupissa SJK:n kakkosjoukkueen Fennia Arenassa perjantaina 25.1. klo 19:30. Otteluun on ilmainen sisäänpääsy.


OSTA EDUSTUKSEN KAUSIKORTTI KAUDELLE 2019 TÄÄLTÄ

Martin Kompalla liittyy Vaasan Palloseuraan
Mika Kaarre sopimukseen VPS:n kanssa

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.vepsu.fi/

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2020 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio