Raportti: Vepsulle voitokas Suomen Cupin avaus

SJK-VPS 1-2 (0-1)

44' Morrissey 0-1

66' Morrissey 0-2

79' Streng 1-2

VPS aloitti pelinsä Suomen Cupissa perjantai-iltana vierasottelulla SJK:ta vastaan. Peli oli Vepsulle vuoden ensimmäinen ja samalla kauden ensimmäinen Pohjanmaan derby. Peli pelattiin Seinäjoella Wallsportissa, jossa yleisöä oli mukavasti paikalla ja tunnelma oli katossa. Ottelusta muodostui varsinainen jännitysnäytelmä.

VPS lähti otteluun melko kapealla kokoonpanolla. Muutamia pelaajia oli sivussa pienten vaivojen ja pelilupa-asioiden takia. VPS sai jalkeille kuitenkin nuoren ja iskukykyisen ryhmän.

Dramaattinen derby

Ottelu alkoi SJK:n hallinnalla. Seinäjokelaiset prässäsivät ylhäältä ja Vepsulla oli vaikeuksia rakentaa omia hyökkäyksiään. Kun pelikellossa oli 11 minuuttia, SJK:n Jeremiah Strengiä rikottiin ja kotijoukkueelle tuomittiin rangaistuspotku. Ukrainalainen Denys Oliynyk laukoi pallon kohti maalin alakulmaa, mutta Vepsun tuore saksalaisvahti Martin Kompalla torjui laukauksen upeasti.

Jakson edetessä VPS pääsi yhä paremmin peliin sisään. Vepsu piti palloa paremmin hallussaan ja lähti välillä teräviin vastahyökkäyksiin. Aivan jakson loppuhetkillä Jerry Voutilainen riisti pallon ja teki pitkän kuljetuksen aina SJK:n rangaistusalueelle saakka. Voutilainen siirsi pallon mukaan nousseelle Hindrek Ojamaalle, joka syötti Steven Morrisseyn avopaikkaan maalinedustalle. Jamaikalainen ei erehtynyt ja VPS lähti puoliajalle 0-1 johdossa.

Toisen jakson alussa SJK pyrki kasvattamaan painetta Vepsun maalille. Seinäjokelaiset pyörittivät palloa VPS:n puoliskolla, mutta riiston saadessaan vaasalaiset iskivät nopeasti vastaan. Erinomaisen ottelun pelannut Morrissey oli useimpien hyökkäysten käynnistäjänä sekä päättäjänä. 66 minuutin kohdalla Morrissey lähti riiston jälkeen pitkään kuljetukseen, jonka päätteeksi hän yritti syöttää Fabrice Gatambiyen läpi. SJK-puolustus katkaisi syötön, mutta pallo pomppasi takaisin Morrisseylle, joka latasi pallon voimalla vasempaan yläkulmaan rangaistusalueen rajalta.

SJK ei kuitenkaan lannistunut kahden maalin tappioasemassa. 75 minuutin kohdalla SJK:n Dani Hatakkaa rikottiin Vepsun rangaistusalueella ja pallo vietiin pilkulle jo toista kertaa ottelussa. Tällä kertaa laukaisuvuorossa oli Mehmet Hetemaj, mutta hänkään ei pystynyt laittamaan palloa Kompallan taakse. Saksalainen torjui rangaistuspotkun tällä kertaa jaloillaan. Kompalla torjui siis VPS-debyytissään uskomattomasti kaksi rangaistuspotkua.

SJK jatkoi kavennusmaalin jahtaamista ja lopulta yritys palkittiin. Jeremiah Streng pääsi 79 minuutin kohdalla vapaaksi boksissa ja Kompalla yllätettiin ensimmäistä kertaa ottelussa. Viimeiset kymmenen minuuttia pelattiin pitkälti vaasalaisten kenttäpuoliskolla, mutta VPS puolusti erinomaisesti. Lopulta tuomari vihelsi pilliinsä viimeisen kerran ja VPS pääsi juhlimaan voitokasta Cup-avausta.

"Valtavasti töitä tehtävänä"

Päävalmentaja Petri Vuorinen oli luonnollisesti tyytyväinen ottelun lopputulokseen.

- Hieno tulos. Kolme pistettä vieraissa derbyssä Seinäjoella, se on kova saavutus. Tästä on tuloksellisesti hyvä lähteä jatkamaan, kommentoi Vuorinen.

VPS-luotsi katsoi kuitenkin tuloksen taakse eikä ollut täysin tyytyväinen VPS:n peliesitykseen.

- Emme olleet sillä tasolla, millä haluamme olla. Emme pitänee palloa tarpeeksi ja hyökkäyksemme olivat liian lyhyitä. Hyökkäyspelimme oli liikaa vastahyökkäysten varassa. Tilanteenvaihtopelimme oli kuitenkin hyvää, vaikka emme ole ehtineet harjoitella sitä vielä paljoa. Näimme, että meillä on vielä valtavasti töitä tehtävänä, että saamme pelimme haluamallemme tasolle.

Ottelun suurimmat tähdet, Steven Morrissey ja Martin Kompalla saivat kehut myös Vuoriselta.

- On hienoa nähdä, että Steven on hyvässä kunnossa. Hän pelasi koko ottelun ja jaksoi tehdä töitä hyvin. Stevenin maalit olivat hienoja ja maalien lisäksi hän oli läpiajossa useamman kerran. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun näimme Martinin tosipelissä. Hän näytti niitä ominaisuuksia, joita olemme halunneet maalivahdilta. Martin johti puolustusta pallon kanssa ja ilman palloa. Hän käyttää ääntään hyvin ja otti useita upeita torjuntoja. Rankkaritorjunnat olivat kovia suorituksia, kertoi päävalmentaja.

Vepsulla oli jalkeilla melko nuori kokoonpano. Augustin Irumwa ja Akseli Lehtimäki tekivät ottelussa debyyttinsä Vepsun edustuksen paidassa.

- Nuoret pelaajat näkivät sen, mitä nämä ottelut vaativat. Ei riitä, että tulet koppiin ja pistät Vepsun pelipaidan päälle. Töitä on tehtävä. Monet tänään kentällä olleista pelaajista pelasivat viime kaudella vielä enimmäkseen Kolmosta. Loikkaus tälle tasolle on iso. He antoivat kuitenkin kentällä kaikkensa ja tekivät valtavasti töitä. On todella hienoa, että meillä pelaa näin paljon omia nuoria. Koko seura ja Vaasa voivat olla ylpeitä siitä, sanoi Vuorinen.

Vepsun Suomen Cupin ottelut jatkuvat ensi viikon lauantaina. Silloin Fennia Arenaan saapuu Kuopion Palloseura. Ottelu alkaa klo 17:45 ja liput ovat myynnissä Vepsun verkkokaupassa.

VPS: Kompalla - Haukioja, Auvinen, Lahti, Ojamaa - Gatambiye (84' Lehtimäki), Laatikainen (74' Irumwa), Voutilainen (78' Strandvall) -  Alanko, Morrissey, Sarr

Kuva: Juha Tamminen