Raportti: VPS otti hienon vierasvoiton KPV:stä

VPS-EIF-13 Kuva: Pasi Suokko

VPS:n ja KPV:n väliset Pohjanmaan derbyt ovat normaalisti odotettuja kohtaamisia, mutta tällä kertaa tuntui siltä, että normaali jännite oli pitkälti tiessään. Kenties molempien joukkueiden putoaminen nousutaistelusta oli vaikuttanut tähän. Molempien joukkueiden odotuksissa oli varmasti olla lähempänä nousutaistelua kuin 10 pistettä perässä kärkikolmikkoa, kun jäljellä on otteluita vain 7. Joka tapauksessa paikalle derbyyn ei ollut eksynyt yleisöä läheskään yhtä paljon kuin viime vuoden kohtaamisissa.

Ottelu Kokkolan keskuskentällä alkoi suhteellisen varovaisissa merkeissä. VPS aiheutti KPV:lle ongelmia prässäämällä aktiivisesti, ja sai pidettyä palloa kahdesta joukkueesta enemmän. Vepsu myös rakensi hyökkäyksiään kärsivällisesti, mutta hyökkäyspäässä keinot tuntuivat loppuvan kesken eikä se oikein löytänyt keinoja päästä hyvin ja aktiivisesti puolustaneen KPV-linjan taakse.

Sen sijaan KPV:n hyökkäykset olivat vähän terävämpiä, ja muutamaan otteeseen se pääsi hyväksikäyttämään VPS:n pieniä huolimattomuusvirheitä pallon kanssa. Hyvin esiintynyt maalivahti Rasmus Leislahti nollasi kuitenkin Tarvosen kelpo kaukolaukauksen ja Doumbian puolittaisen läpiajon. 23. minuutilla pallo pomppi kulmapotkusta Adam Vidjeskogille, mutta pietarsaarelaisen laukausyritys 5 metrin viivalta päätyi yli maalin.

Puoliajan loppua kohti VPS sai otetta hiljalleen. Ensin Eetu Purolle pelattiin hyvä paikka boksin viivalle, ja KPV-vahti Töyräs joutui venyttämään vantaalaisen vedon eteen ja nyrkkeilemään sen kulmaksi. Kulmapotkusta sitten Vepsu myös rankaisi. Ville Koskimaa puski pallon takatolpalle, jossa Steven Morrissey oli kärkkäänä paikalla laukomassa pallon maaliin. Näin puoliajalle mentiin VPS-johdossa lukemissa 0-1.

Toisen puoliajan alla KPV-valmentaja Niko Kalliokoski päätti tehdä kaksi pelaajavaihtoa. Heiermann ja Vidjeskog korvattiin Abu Sanunulla ja Simo Roihalla, mutta nämä vaihdot eivät näyttäneet tepsivän. Morrissey puski pallon maaliin jo pari minuuttia toisen puoliajan alkamisesta, mutta tilanne tuomittiin lopulta jamaikalaishyökkääjän rikkeeksi. Pian tämän jälkeen ahkerasti prässännyt Sebastian Strandvall sai pallonriiston hyökkäyspäässä, mutta Morrissey ei ollut aivan hereillä vastaanottamaan hyvää syöttöä, ja lopulta laukaus huonon haltuunoton jälkeen päätyi yli maalin.

Ottelussa esiintyi edukseen erityisesti VPS-vahti Rasmus Leislahti. Rohkeasti pelannut maalivahti pelasi hyvin jalalla ja esitti varmoja torjuntoja monta kertaa. Ehkä pelin parhaan pelastuksensa hän esitti minuutilla 64, kun KPV:n Simo Roiha pelattiin vapaaksi Vepsun boksiin, mutta aggressiivisesti vastaantullut maalivahti vei Roihan ajan ja torjui hätäisen laukauksen hienosti. KPV jatkoi painetta seuraavat pari minuuttia, mutta se päättyi, kun Samu Alanko vei boksissa pallon Abu Sanunulta. Pilkun toivossa keskikenttäpelaaja kaatui kentän pintaan kuin norppa, mutta tuomari antoi Sanunulle pilkun sijaan toisen keltaisen kortin ja lähetti hänet suihkuun.

Tästä peli kääntyi vahvasti VPS:n haltuun, kun yhdeksällä miehellä KPV:n pelisuunnitelma mureni ja peli muuttui varsin sekavaksi. Joidenkin pitkien pallojen päätteeksi se pääsi pelottelemaan VPS-maalia, mutta muuten Vepsun varma ja kylmäpäinen peli aiheutti maalipaikkoja lähinnä KPV-maalille, jonne se pystyi murtautumaan toistuvasti. Yrittämään pääsivät hyvistä paikoista muun muassa Aatu Laatikainen, Sebastian Strandvall ja Samba Sillah, mutta tällä kertaa maalijyvä ei ollut kohdillaan kenelläkään heistä vaan vaasalaiset saivat jännittää loppuun asti. Lopulta tuomari puhalsi kolmesti pilliinsä ja derby päättyi Vepsun 0-1 -voittoon.

VPS:n päävalmentaja Christian Sund kommentoi voittoa positiivisin mielin.

- Mielestäni me kontrolloimme peliä 80 minuuttia sen ajasta. Vaikka KPV:lla oli palloa ensimmäisellä puoliajalla heidän puolustuslinjassaan, otimme heidän kaikki tilat pois hyvin ja sitten saimme maalin. Lopussa olisi voitu tehty enemmänkin. Olen tosi ylpeä siitä, miten pelaajamme toteuttivat pelisuunnitelmaamme tänään, Sund kommentoi.

Vepsun kausi jatkuu ensi viikon keskiviikkona kello 18:30 toisella Pohjanmaan derbyllä Jaroa vastaan. Otteluliput myynnissä Vepsun verkkokaupassa - kaikki kannustamaan Vepsu toiseen derbyvoittoon!